Семейство

Днес е Андреевден!

Честит празник на Андрей и Андрея

30.11.2023г. / 05 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На 30 ноември Православната църква почита паметта на Св. всехвален апостол Андрей Първозвани.

Свети Андрей е първозваният Христов Апостол. Произхождал от семейство на евреи и родом бил от град Витсаида.

Андрей е първият последовател и ученик (преди всички останали апостоли) на Иисус Христос, ето защо и бил наречен Първозвани. След смъртта на своя учител той продължил в много градове и страни да проповядва Христовата вяра.

Трапезата на Андреевден

След дълги пътувания достигнал до град Патра. Там Андрей срещнал антипатът Егеат, който принуждавал вярващите в христовата вяра да се откажат от нея. Дори наричал вярата им „магьосническа вяра“.

Разгневен от делата и думите на Андрей, Егеат наредил да бъде разпънат на кръст, но привързан с въжета, за да бъдат мъките му по-дълги. Целият народ, който подкрепял Свети Андрей, се събрал пред дома на тиранина Егеат.

Уплашен от действията на хората той наредил да свалят от кръста мъченика. Но Андрей възкликнал, че не иска да бъде спасен. Всеки, който се опитал да го развърже не успявал. Така се появила и силна светлина около апостола, която била толкова ярка, че никой не можел да гледа към нея.

Малко след това Андрей предал духа си. Андреев ден е наричан още Мечкинден и се вярва, че Свети Андрей е негов покровител. На този ден на празничната трапеза трябва да има ястия с боб, ечемик, леща, жито.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Андрей, Андриян, Андрея, Андро.

Честит празник!

Коментирай
Здраве и красота