Семейство

Днес е Света Анна!

Почитаме зачатието на пресвета Дева Мария

09.12.2023г. / 05 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На днешната дата, 9 декември, Православната църква чества зачатието на Света Анна. Анна и нейният съпруг Йоаким дълго време нямали деца. Мъката им била голяма, а за това че нямали деца били много укорявани от хората.

Във времето, в което живели бездетството се считало за Божие наказание. Дълго се молели Бог да чуе молитвите им и да ги дари с дългоочакваната рожба. И чудото станало. С молитва дошла добрата вест за зачеването на тяхното дете, което ще бъде наречено Мария.

Пресвета Дева Мария била зачената по обещание на Бога и с плътско съединение в деветия ден на месец декември. Зачатието на Богородица било почетено с празненство в Иерусалимския храм. Църковното празнуване било благодарност към Бога, освободил ги от неплодството.

Църквата почита Света Анна и на 25 юли – денят на успението й, на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоменаваме нейните родители – св. Иоаким и Анна и на 9 декември.

На днешния ден се раздава жито и царевица. Бременните и младите жени не бива да работят, за да родят по-лесно. На празника се гадае и каква ще бъде годината. Ако в дома ви влезе добър и богат човек, такава ще бъде и годината ви. Ако първият влязъл е мъж, добитъкът ще ражда повече мъжки животни през новата година.

Момите също гадаят дали скоро ще се омъжат. В съд с вода с вишневи и ябълкови клонки, вечерта преди празника поставят няколко семена. Ако до Нова година семената покълнат или клонките дадат цвят и листа, ще се омъжат скоро.

Смята се че това е празник и на самодивите и магиите, затова според народните вярвания мъжете не бива да излизат от домовете си.

Имен ден празнуват Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анита, Анелия, Анета, Анабел.

Честито на имениците!

Коментирай
Свободно време