Дишането е процес, за който никой от нас не мисли. То просто се случва без да си даваме сметка как точно става.

Белият дроб е един от органите, без който организмът не може да просъществува. Знаем, че без далак или без апендикс тялото може да живее. То притежава компенсаторни механизми, които помагат на мозъка да продължи да контролира работата на останалите системи дори без тези органи. Но без бял дроб тялото умира.

Ето няколко интересни факта за белия дроб:

Някои хора могат да задържат дъха си повече от 20 минути

Средностатистическият възрастен може да задържи дъха си средно между 30 и 60 секунди без да изпита затруднения. Но гмуркачите с времето овладяват техники, с които намаляват честотата и интензитета на дишането.

Техники като хипервентилацията, например, позволяват на гмуркачите да задържат дъха си за доста дълъг период от време.

Датчанинът Стиг Северинсен държи световния рекорд на Гинес за най-дълго задържан дъх под вода – невероятните 22 минути!

Белият ви дроб е единственият орган, който може да променя значително относителното тегло на тялото

Всеки човешки бял дроб съдържа около 300 млн. балоноподобни структури, известни като алвеоли, които заместват въглеродния диоксид в кръвта с кислород.

Когато алвеолите са пълни с въздух, белият дроб прави тялото относително по-леко във водата.

Кихането е много мощен процес

Кихането е неволеви рефлекс, който много трудно може да бъде спрян, след като веднъж е започнал. Кихането може да придаде на изхвърляния въздух скорост над 150 км/ч, като прекъсването или преглъщането му със затворена уста се отразява много лошо на мозъка.

Интересен факт е също, че с едно кихане може да се изстрелят приблизително 100 000 микроби във въздуха.

Още по темата

Ракът на белия дроб взема повече жертви всяка година в сравнение с рака на гърдата, дебелото черво и простатата взети заедно.

81% от хората с рак на белия дроб са на възраст над 60 години. Заболяването засяга по-възрастното население.

Средностатистическият човек прави около 16 вдишвания в минута.

Средно хората вдишват около 960 пъти в час, 23 040 пъти на ден и 8 409 600 пъти в годината. Един човек, навършил 80-годишна възраст, е вдишвал и издишвал около 672 768 000 пъти в живота си до момента.

Човек може да живее само с един дял на белия дроб

Дори да ви се струва малко вероятно, вие можете да оцелеете само с един дял от белия дроб. Когато едната половина на този орган бъде отстранена, другата започва да се разраства и да компенсира липсата.

Разбира се, да живееш с половин бял дроб драстично засяга много от ежедневните задачи и дори продължителността на живота. Тялото не може да се движи толкова енергично, когато работи само с половината от белия дроб, защото той не може да осигури необходимото количество кислород, нужно за работата на клетките.