Всяка година на 14-ти февруари милиони хора по целия свят си разменят картички, бонбони, цветя и подаръци за най-специалния ден през месеца – Свети Валентин. Името на празника идва от мъченик, живял през 3 в. на име Валентин.

Една от най-популярните теории за произхода на празника, е че император Клавдий II не е искал римските мъже да се женят по време на война. Епископ Валентин действал против волята му и извършвал тайни сватби.

За това, Валентин бил арестуван и екзекутиран. Споделяме още няколко интересни и забавни факти за Деня на влюбените.

Празникът има някои доста тъмни корени. Някои историци смятат, че Свети Валентин всъщност започва в Древен Рим като езически фестивал на плодородието, наречен Луперкалия. По време на този фестивал са се извършвали жертвоприношения с животни, а жените са били удряни с кожи, докато не прокървят. Самото кървене се е приемало като знак за плодородие.

През 1300 година Свети Валентин официално става празник, свързан с любовта и романтиката, но без жертвоприношения. Празникът е християнизиран и се празнува в средата на февруари, защото мнозина вярвали, че птиците са започвали сезона на своето чифтосване на 14 февруари, което е и причината гълъбите често да са свързани с любовта.

Първите валентинки са били изпратени през 15-ти век. През 17-ти век хората започнали да обменят картички и писма за празника. Най-популярният подарък за Свети Валентин са цветята. Следван от шоколада и бижутата.

Около 73% от мъжете подаряват цветя за Свети Валентин.

Червената роза е любимо цвете на Венера, която е римската богиня на любовта. Червените рози се считат за цветята на любовта, защото червеният цвят означава силни романтични чувства.

Първата кутия за шоколадови бонбони във формата на сърце е произведена през 1868 година.

Днес, за празника на влюбените се продават повече от 36 милиона кутии с шоколадови бонбони във формата на сърце.

Според проучване на известна компания за производството на презервативи, продажбите на кондоми са почти 30% по-високи около Деня на влюбените. И това съвсем не е изненадващо, защото през март се продават най-много тестове за бременност от всеки друг месец в годината.

Най-старата оцеляла любовна поема до момента е написана върху глинена плочка от времето на шумерите около 3500 г. пр. н. е.

Още по темата

През Средновековието, момичетата консумирали необичайни храни на Деня на Свети Валентин, за да сънуват техния бъдещ съпруг.

За всеки Ден на Влюбените в италианския град Верона, известен като градът на Ромео и Жулиета, пристигат около 1000 писма, адресирани до Жулиета.

Въз основа на статистическите данни, около 3 на сто от собствениците на домашни любимци им подаряват подаръци за Деня на Свети Валентин.

Един от най-известните любовници в историята – Казанова, обичал шоколада не само заради вкуса му, но и защото го правел по-мъжествен.

В началото на 19 век лекарите често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да намалят своите копнежи по изгубената любов.

Снимки: Thinkstock