Семейство

Астрономическата пролет настъпва на 20 март

Заедно с пълно слънчево затъмнение

20.03.2015г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Дългоочакваната тази година след дългата зима астрономическа пролет настъпва у нас на 20 март, точно в 7 часа и 14 минути сутринта.

Това съобщи за БТА Института по астрономия с Национална лаборатория „Рожен“ при БАН.

След толкова студени дни и нощи, най-накрая наближава хубавото време!

Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие, което обикновено настъпва около 21 март за Северното полукълбо.

Пролетта завършва с лятното слънцестоене, което се пада около 21 юни, отново за нашето полукълбо. След това денят започва постепенно да намалява.

Очакваме с нетърпение и температурите да започнат да се повишават!

На 20 март настъпва и още едно бележито космическо събитие – пълно слънчево затъмнение. Зрители на слънчевото затъмнение ще бъдат жителите на северната част на Атлантика, Фарьорските острови и бреговете на Норвежко море, които ще ги видят в пълната му красота.

От България слънчевото затъмнение ще се види частично. Учените от Националната астрономическа обсерватория в Рожен съобщават, че феноменът може да бъде наблюдаван с невъоръжено око в продължение на около 2 часа и 16 минути.

Най-добре затъмнението ще се вижда в северните части на страната.

От НАО Рожен напомнят, че наблюдението с незащитени очи е опасно за здравето. Използвайте специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението.

Коментирай