Семейство

Как да изберем най-подходящата възглавница?

Добрата възглавница помага за премахване на главоболието, умората и схващанията

30.03.2015г. / 09 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хората прекарват около 1/3 от живота си в сън. Затова е важно да избираме правилните условия, които да ни помогнат да се събудим отпочинали.

Възглавницата е, може би, най-важният елемент, допринасящ за спокойния сън. Ако изберете погрешната възглавница, това може да причини главоболие, болки във врата, изтръпване в областта на раменете, ръцете, кихане, хъркане и още много други проблеми.

Как да изберете най-подходящата възглавница?

Ако спите по гръб

Изберете възглавница, която да е с малка до средна дебелина, така че главата ви да не се повдига прекалено много.

Ако спите на една страна

Изберете възглавница, която да е със средна до висока дебелина. Тя ще подкрепя врата и ще запълва празнината между рамото и главата.

Ако спите по корем

Изберете тънка и мека възглавница. Някои хора предпочитат да не използват възглавница изобщо, спейки в тази поза.

Опитайте се да определите в коя поза прекарвате най-много време през нощта. Разбира се, почти невъзможно е да заспите и да се събудите в същата поза. Но все пак би трябвало да имате най-предпочитана позиция за сън.

Това ще ви помогне в адекватния избор на възглавница.

Какъв да е пълнежът на възглавницата?

Вълна и памук

Естествените материи са хипоалергенни и натурални. Те са устойчиви на плесен и акари.

Свързани статии

Пух и пера

Възглавниците от пух или пера са много меки. Имат изолационни свойства, което ги прави много популярни в много страни, особено през зимата, защото имат затоплящ ефект.

Мемори пяна

Възглавниците с мемори пяна са много добри по отношение качеството на съня. Те заемат естествените извивки на тялото като по този начин намаляват напрежението в челюстта, раменете, шията и гръдния кош.

Синтетични възглавници

Те обикновено са направени от полиестер. Този изкуствен материал прави възглавницата много мека и хипоалергенна. Проблемът със синтетичните материали е, че могат да излъчват вредни токсини.

Независимо от кой тип възглавници ще изберете, ще трябва да ги замените след няколко години. Възглавниците събират прах, акари, мъртви клетки, кожа, гъбички и плесени, което ги прави изключително опасни за здравето.

Коментирай