Диня със сирене - вкусна комбинация за повече здраве. Снимка: istock
Динята е сред любимите ни летни плодове. Чудесна е за хапване по всяко време, за приготвяне на фреш, смути, сладолед, като добавка към салати. В комбинация със сирене е любимо лятно хапване на много хора. Оказва се, че комбинацията от диня и сирене има много ползи за здравето. Ето някои от тях.
Динята съдържа над 90% вода, което я прави отличен избор за поддържане на добра хидратация, особено през горещите летни месеци. Комбинацията ѝ със сирене добавя хранителен заряд, без да прави компромис с хидратацията. Сиренето е богато на калций и фосфор, допълва хранителните качества на динята с важни минерали за здравето на костите.
Сочната диня е богат източник на ликопен, мощен антиоксидант с множество ползи за здравето, включително намаляване на риска от някои видове рак и сърдечносъдови заболявания, сочат изследвания. За съдържанието на мазнини в сиренето се смята, че може да увеличи усвояването на антиоксидантите от динята.
Комбинирането на нискокалоричния профил на динята с богатото на протеини сирене създава балансирана закуска, която може да задоволи глада, без да добавя твърде много калории. Хубаво е все пак да накиснете сиренето за няколко часа, за да се отнеме от солеността му. Това ще ви помогне да задържате по-малко излишни течности заради солта в него.
Протеинът в сиренето помага за забавяне на усвояването на захарите от динята, като ви държи сити за по-дълго време и стабилизира нивата на кръвната захар.
Както динята, така и сиренето съдържат хранителни вещества, които са полезни за здравето на сърцето. Съдържанието на ликопен и калий в динята помага за понижаване на кръвното налягане и холестерола, намалявайки риска от сърдечни заболявания, сочат изследвания. Сиренето от друга страна е богато на калций, който може да помогне за поддържане на здравето на сърдечносъдовата система. Тези хранителни вещества осигуряват полезни свойства за сърцето. Тъй като със солените храни трябва да се внимава, ако страдате от високо кръвно, не забравяйте да изкисвате сиренето във вода преди консумация.
Динята е добър източник както на вода, така и на фибри, което спомага за здравословното храносмилане и предотвратяване на запека. Сиренето, макар и с по-ниско съдържание на фибри, съдържа пробиотици поради процеса на ферментация, през който преминава. Тези пробиотици могат да подобрят здравето на червата, като подобрят баланса на полезните бактерии в храносмилателната система.