Семейство

Защо градинарството е полезно?

Не само заради биологично чистите продукти, които растат в градината

27.04.2015г. / 08 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора намират изцеление от забързания градски начин на живот в градинарството. Стига да разполагате с обработваема площ, която да превърнете в малка китна градинка, това може да се превърне в следващото ви любимо хоби за релакс.

Градинарството е не само чудесно хоби. То носи и много ползи за здравето. Вижте какви!

Освобождаване от стреса

Да твориш нещо с ръцете си е много успокояващо. Особено когато твориш нещо красиво и в същото време живо!

Изследвания, проведени в Холандия показват, че градинарството може да облекчи стреса повече от много други дейности, които хората извършват в свободното си време.

Провокира креативността

Чистият въздух и отдалечаването от технологиите прочиства ума и ни кара да усъвършенстваме креативността си. Градинарството помага на хората да се свържат със земята, а това кара ума и тялото да мислят и действат творчески.

Подобрява психичното здраве

В друго проучване хората, диагностицирани с депресия и непрекъснато лошо настроение, включително и страдащи от биполярно разстройство, чувстват подобрение след занимания в градината.

В някои страни градинарството е включено като терапевтичен метод за страдащи от ментални или психически разстройства.

Тренировка

Да поддържаш градина, независимо с какво е засадена тя, изисква физическа активност. Това кара кръвообращението да се подобрява, мускулите да се стягат и по този начин да се горят калории. Сърдечносъдовата система се подобрява, а заедно с това и свързаните с нея функции в организма.

Това е прекрасен вид фитнес за хора, които всъщност нямат друг вид физическо натоварване.

Свързани статии

Стимулира мозъчното здраве и функции

Много проучвания показват, че физическите и психическите ползи от градинарството са безспорно много. Чрез тази дейност се намалява рискът от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер при възрастни хора.

Здравословно хранене

Ако в градината си отглеждате освен красиви цветя и пресни плодове и зеленчуци, това е една от най-големите ползи за вас и семейството ви. Биологично чисто отгледаните домашни продукти са незаменима част от менюто. Те носят най-здравословните хранителни вещества за организма.

Коментирай