Семейство

Будистки съвети за родители

Приемете, че животът се променя постоянно

15.05.2015г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Да бъдеш родител е най-голямото предизвикателство на живота. Преди появата на децата, всеки изгражда своя представа за това как ще възпитава децата си.

Но не след дълго разбира, че това не е съвсем така. Мъдрите съвети са важни за всеки един момент от нашето съществуване.

Вижте някои основни будистки вдъхновени принципи, които ще ви помогнат при възпитанието и отглеждането на децата.

Осъзнайте, че устойчивият ум е мощен ум.

Според будизма, животът е постоянно в движение. И по тази причина стабилността не идва само от външни причини, а и от начина, по който се отнасяме към постоянно променящите се обстоятелства. Затова е важно да изградим устойчив ум.

На всеки се случва да пада духом и след това отново да се вдига емоционално. Будизмът учи да се отнасяме към събитията с хладнокръвие. Медитацията е една чудесна формула, с която постепенно може да изградите устойчива мисъл.

Приемете, че животът се променя постоянно.

Никой не харесва промените. Промените ни карат да изпитваме страх, затова предпочитаме рутината. Но според будистката философия всички неща са в движение и следователно са непостоянни. Промените са част от естествения цикъл на живота.

Затова е важно не само ние да се научим да приемаме промените, но и да научим децата си на това. Да бъдем благодарни всекидневно за това, което имаме, да благодарим за всеки уникален и различен ден в живота ни. Научете се да приемате тревожността.

Поради непрекъснатите промени в живота съществува и една базисна тревожност.

Безпокойството невинаги означава, че нещо не е наред. Това е чувство, което е трудно поправимо у нас и в децата. Тревожността е нормална човешка емоция, която трябва да приемем, но е добре да не и даваме да властва върху нашите действия и решения.

Свързани статии

Обърнете внимание на емоциите на децата ви.

Будизмът насърчава да се обърне внимание на колебанията в живота. Ето защо емоциите не са добри или лоши. Будистите приемат емоциите като съобщения с информация за момента, в който се намираме. Затова е важно да възпитате децата да управляват своите емоции, докато преминават през събитията.

Научете децата да бъдат гъвкави.

Естествена реакция на всеки родител е да предпазва детето си не само от физически, но и от психически наранявания. Дайте възможност на децата да изградят устойчивост.

Преминаването през възходите и паденията на живота ще ги научи да създадат свои модел за справяне с проблемните ситуации. Децата трябва да вярват, че трудностите са преодолими и че имат потенциал да се справят.

Снимка: Thinkstock

Коментирай