Семейство

Днес отбелязваме деня на светите братя Кирил и Методий

Честит имен ден на Кирил, Кирилка, Методи и Методия!

11.05.2015г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikipedia

Снимка: Wikipedia

На 11 май православната църква отбелязва паметта на светите братя Кирил и Методий. Най-ранните свидетелства за честването на този празник датират от 12 век. Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща в по-мащабно гражданско празненство.

През 1857 година празникът започва да се отбелязва редовно в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано от Найден Геров през 1851 година в Пловдив.

Днес 11 май е църковен празник, който прославя паметта на двамата братя, дали писмеността на българския и много други славянски народи. Денят на българската писменост се отбелязва на 24 май.

Светите братя Кирил и Методий са създатели и разпространители на първата славянска азбукаглаголицата. Те са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на църковнославянски език.

Чрез делото им християнството се разпространило сред всички славяни. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със свети Бенедикт и папа Йоан Павел II.

На 11 май имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методий, Методи, Методия.

Честито на имениците!

Коментирай
Здраве и красота