Разводът рядко се случва заради един миг. Обикновено нещата се натрупват с времето и в даден момент емоциите избухват. Всичко се проваля и усилията за спасяване на брака вече изглеждат излишни.

Има редица предупредителни знаци, на които ако не се обърне внимание, бракът трудно би могъл да бъде спасен.

Добрата новина е, че ако се научим да забелязваме червените предупредителни флагове, изскачащи по пътя на съвместния живот, може да се опитаме да направим всичко, за да го съхраним.

Ще ви представим няколко примера от лични истории на разведени двойки, които днес биха искали да са направили нещата по друг начин.

1. Ние трябваше да потърсим помощ по-рано.

„Бившият ми съпруг настоя за консултиране, но аз дълго упорствах. Все пак отидохме при семеен консултант накрая, но бяха изминали вече 2 години в проблеми. Аз се чувствах така, сякаш нещата вече са непреодолими и ми беше много трудно да говоря.

Мисля, че ако бяхме започнали консултациите по-рано, нещата щяха да имат шанс за подобряване.“, казва Ейми на 35 години.

Обикновено двойките не се нуждаят от помощ само по един или два въпроса. Нещата с времето стават силно комплексни. Повечето брачни съветници препоръчват на двойките да работят по няколко проблема в семейните сесии.

2. Трябваше да спра да се оплаквам на приятелите си.

„Всеки път, когато бях раздразнена от мъжа ми, веднага се обаждах по телефона на сестра ми или най-добрата ми приятелка, за да им се оплача“, казва Дона на 40, разведена от 10 години и вече щастливо омъжена повторно.

„Не съм сигурна, че само аз имам вина за развода, но в сегашния ми брак съм много по-съзнателна и оценката спрямо съпруга ми е много по-трезва. Луда съм по него. А ако се случи да усетя, че се ядосвам за нещо, веднага му казвам!“, споделя още Дона.

3. Трябваше да разбера по-рано защо сме се оженили изобщо.

„Събрахме се с мъжа ми, само защото това беше най-логичното продължение на връзката ни. Нямаше причина да не го направим“, казва Кевин на 33, разведен от 5 години. „Оженихме се, защото имахме чувството, че така би трябвало да направим. Имахме история заедно и просто я продължихме.“

4. Трябваше да послушам семейството си... поне малко.

„Майка ми не беше особено ентусиазирана по отношение на бившия ми. Но аз, разбира се, не я послушах“, казва Джейн на 33. „Не мисля, че родителите винаги са прави, но ако се бях фокусирала върху причините, поради които майка ми изразяваше недоволство спрямо мъжа ми, нямаше да правя грешката да се омъжвам за него.

Тя не одобряваше това, че винаги се стремях да го направя щастлив за сметка на моето щастие. Тогава не го осъзнавах.“

Не е тайна, че някои хора просто не могат да затоплят отношенията си с други хора, но ако чувате критика за отношенията си от няколко места, вероятно има причина да се замислите.

Още по темата

5. Трябваше да говорим повече за трудните неща.

„Съпругът ми беше човек, който винаги изключваше, когато имаме труден момент.“, спомня си Вики, 40-годишна. „Мъжете са пословични с трудностите, които изпитват при комуникацията. Вместо да говорим за това как се чувстваме, ние просто наблюдавахме отстрани как връзката ни се разпада.“

Мъжете са много чувствителни към емоционалните знаци, които жените им изпращат. Възпитанието на емоциите, овладяването и разбирането им е от ключово значение за съхранението на една дълготрайна връзка, смятат специалисти.