Семейство

Кихането доставя удоволствие като оргазъм?

Интересно твърдение! Хубаво ли ви е, когато кихате?

11.06.2015г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки човек киха. Може би сте забелязали, че кихането доставя особено удоволствие. Телесната функция на този механизъм е загадъчна. Много неща могат да предизвикат кихане.

Но защо се чувствате толкова удовлетворени? В кихането има нещо отвратително донякъде, но има и нещо истински задоволяващо! Според някои, кихането дори може да се сравни с оргазъм! Мислите ли?

Какво всъщност причинява кихане?

Кихането може да бъде причинено от много фактори – прах, миризми, животинска козина, алергия или чуждо тяло. Рефлексът на тялото е да изтласка външния дразнител, причиняващ неразположение.

Когато дразнителят се появи настъпва поредица от събития. Мозъкът предизвиква гръдните мускули да се свият, а мускулите на гърлото да се отпуснат. Някои от мускулите на гърба също се свиват рязко, както и тези в основата на гърлото.

От каквито и стимули да е предизвикано кихането, това е механизъм, чрез който тялото се опитва да рестартира организма и функциите му след изчистване на дразнителя.

Наистина ли кихането може да се сравни с оргазъм?

Този мит съществува не само заради удоволствието, което предизвиква кихането, но и заради наличието на еректилна тъкан в носа, която след кихане се отпуска. Това допълнително създава усещане за облекчение и комфорт.

Специалистите обаче отхвърлят тази теория, защото еректилната тъкан в носната лигавица няма общо с тази в гениталиите. Така че, колкото и да ни допада твърдението, че кихането доставя удоволствие, съизмеримо с това на оргазма, то не е вярно.

Как така се случва да не кихнеш при положение, че усещаш, че трябва да го направиш?

На всеки му се е случвало да усети симптомите на наближаващо кихане, но то да се размине. Това се случва, защото тялото преценява ситуацията в носа и гърлото и „решава“ дали си струва да изтласка дразнителя или не.

В много случаи тялото привиква към определени стимули и ги регистрира като по-малко застрашаващи. Ако обаче обемът или наситеността им се увеличат, кихането е в кърпа вързано.

Свързани статии

Какво всъщност излиза от носа при кихане?

С кихането се изхвърля слуз от носа и гърлото, което е вид защитен механизъм на лигавицата. Във въздуха се разнася микроскопична смесица от носен секрет (сополи), микроби и други частици от носната тъкан.

Освен това струята въздух при кихане е с изключително висока скорост – може да достигне около 160 км/ч., а масата, изхвърлена от носа, покрива периметър от 3 квадратни метра.

Затова е от огромно значение при кихане да се слага ръка на устата, както и ръцете да се мият веднага след това.

Коментирай
Свободно време