Семейство

Неочаквани причини за болки в гърба

Какво може да предизвика болка в кръста и гърба?

20.11.2015г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Болките в гърба са едни от най-често срещаните. Те са и причина за обездвижване с цел облекчаване на болката. Така се завърта един затворен кръг, в който единственото, което „печелите“ е болката.

Знаем, че натоварванията и резките промени в позата на тялото могат да предизвикат болки в гърба. Лошото е, че не само това може да е причина за появата им. Има толкова много други неочаквани причини, че дори могат да ви се сторят странни, но са факт!

Пушите цигари

Според последни изследвания, пушачите имат с до 3 пъти по-висок риск от хронична болка в гърба и кръста. Това е така, защото мозъкът реагира на болките в гърба много по-силно, когато е под влияние на тютюневите изделия. Това прави пушачите по-малко устойчиви на болката, тоест прагът им на поносимост намалява.

В периода на проучването пушачите, които са отказали цигарите, са намалили хроничната си болка, според техните собствени доклади.

Диетата ви е неправилна

Храната на пръв поглед няма общо с гръбнака, но това не е така. Тя е в основата на всичко, свързано с организма, в това число и костите.

Според проучване от 2014 година 31% от мъжете и 25% от жените, страдащи от болки в гърба, са имали също и стомашно-чревни оплаквания и болки в коремната област, както и различни непоносимости към храни.

Връзката между храненето, болката в коремната област и гърба се дължи на общо възпаление от негноен характер, пренасящо се по меките тъкани. Храните с високо съдържание на мазнини и захар предизвикват възпаления в цялото тяло, включително долната част на гърба.

Постоянен стрес

Стресът се намесва в нашето здраве на много равнища. Той влияе и на наличието на болките в гърба. Психичният дистрес, остра и опасна форма на стрес, продължила твърде дълго, може да предизвика силни болки в гърба и мускулите.

Напрежението и спазмите в мускулите могат да предизвикат остри болки в гръбнака и прешлените, тъй като това напрежение се предава по невронен път. Техниките за релаксация и работата със специалист в особено тежките случаи на дистрес са важни, ако искаме да запазим здравето и да се спасим от болките.

Седите на бюро по цял ден

Много професии в днешно време предполагат седене пред бюро в продължение на часове. Това е неизбежно, все някой трябва да върши работа седнал заради спецификите на професията си. Но в тези случаи ставането през определени интервали от време е буквално животоспасяващо.

Продължителното седене е пагубно не само за здравето на костите и гърба. То редуцира средната продължителност на живота с няколко процента и значително повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

Снимка: iStock

Не правите упражнения за стягане на корема

Коремните мускули са от огромно значение за редуцирането на болките в гърба. Защо? Защото тези мускули, както и гръбните, играят важна роля в правилната стойка на тялото и носенето на товара от собственото тегло.

Колкото по-здрави и стегнати са коремните мускули, толкова по-малка ще е болката в гърба.

Дехидратирани сте

Дори тялото ви да не изпитва тежка форма на дехидратация, недостатъчното пиене на течности и най-вече вода пречи на здравето на костната система.

Между костите на гръбнака и прешлените има дискове, които частично са съставени от желеобразна маса, която в по-голямата си част представлява вода. Тези дискове служат като буфери, които да понасят тежестта на тялото и неговите натоварвания.

Когато не приемате достатъчно вода, дисковете се сплескват по-лесно и се получава почти директно триене на прешлените при движение. Оттам идва и болката. Пийте повече вода, за да предотвратите дехидратацията и последващите от нея проблеми.

Панталоните ви са прекалено стегнати

Дори това има значение. Болки в гърба могат да се появяват заради прекалено стегнати дрехи, най-вече заради колана на панталоните.

Твърде тесните панталони свиват тялото и ограничават обхвата на движение, което напряга не само гърба, но и врата и раменете. Най-големите виновници за изкривяването на стойката са тесните дънки, правите поли тип „молив“ и стегнатите колани.

Коментирай