Семейство

Що е то „култура на седене“?

Как да преборим здравословните проблеми, причинени от обездвижването?

07.12.2015г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Продължителното седене на стол и изобщо обездвижването крият животозастрашаващи последици за здравето, включително отключване на чернодробна недостатъчност.

Затлъстяването, повишаването на кръвното налягане, кръвната захар и хормоналният дисбаланс са само част от здравословните проблеми, които рискувате да си навлечете, ако не спазвате така наречената според специалистите „култура на седене“.

В нашия забързан век, изпълнен с динамика, заседяването става все по-широко разпространено. Това е така заради всепоглъщащото влияние на компютрите, които изземват огромна част от нуждата от физическо движение, за да бъде свършена дадена работа.

Какво представлява полезното седене или как да седим на стол продължително време без да вредим на здравето си? Ето как можете да намалите здравните рискове от обездвижването.

Разхождайте се 10 минути на обяд

Една нищо и никаква разходка в обедната почивка има огромно значение за кръвообращението. Много хора стават от бюрата си и сядат отново в ресторанта, за да се нахранят. Яденето на крак също не е препоръчително.

Вместо това отделяйте само по 10-15 минути за разходка в обедната почивка и няма да съжалявате – ще се почувствате по-добре с всеки изминал ден. Болките в гърба ще намалеят, а и кръвообращението ще се подобри.

Ходене до тоалетна по-често

Наложете си да ходите по-често до тоалетната. Дори да не ви се ходи точно в този момент, разходката отново е от голямо значение. Пийте повече течности, за да провокирате нужда от често ставане. Хем ще раздвижите кръвообращението, хем ще намалите риска от уринарни инфекции, хем ще се предпазите от вредите от заседяването.

Мърдайте, докато седите на стола

Простичко, но много ефективно. Мърдането на стола, наместването, смяната на позата винаги помагат за противодействие на обездвижването. Така провокирате мускулатурата да работи, макар и леко. Но това е от значение, защото е доказано, че 43% от преждевременната смъртност при жените е причинена от продължително статично седене на стол, пише realsimple.com.

Натискайте пауза на телевизора или оставете дистанционното далече от вас

Създайте си поводи да станете от дивана. Обездвижването на работа е пагубно за здравето – не се обездвижвайте и у дома! Провокирайте ситуации, в които да ви се налага да се движите и да ставате от мястото си. Ще се налага да го правите само докато свикнете. След това механично ще започнете да включвате телевизора и да оставяте далеч дистанционното.

Пускането на пауза при гледане на филм или детска анимация помага най-вече за намаляване на кръвната захар при децата, показват редица изследвания. Когато спрете за малко филмчето, което те гледат и ги накарате да направят пешеходна разходка по коридора за няколко минути, това ще намали риска от поява на различни заболявания.

Не се мятайте на дивана след тежък работен ден

Това е първото нещо, което му се иска на човек да направи, но е най-грешното действие, което може да се предприеме!

За да се отърсите от умората, напрежението и липсата на енергия, трябва да направите тъкмо обратното – да прекарате 1 час във фитнеса!

Коментирай