Семейство

Кога е време да сменим четката за зъби?

Не важи само правилото „през 3 месеца“!

13.12.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Четката за зъби е един от най-често употребяваните предмети в нашето ежедневие. Тя е и един от най-незащитените от болестотворни микроорганизми предмет, който трябва да се подменя регулярно и при определени условия. Какви са те?

Според специалистите, четката за зъби трябва да се подменя средно по 4 пъти на година или иначе казано през 3 месеца. Но има и случаи, в които тя трябва да се смени преждевременно.

Отпаднали косъмчета

Ако забележите, че косъмчетата на четката ви оредяват, сменете я незабавно. За да бъде четката за зъби ефективна, тя трябва да разполага с пълния набор от влакна на точно определеното място. Формата и дължината на косъмчетата имат своята роля в почистването и ако не са всички налице е време да я замените с нова.

Изкривяване и разчекване на влакната

Прекаленото натискане на четката за зъби не прави миенето на зъбите ефективно. Много хора правят грешката да натискат силно, смятайки че по този начин ще почистят по-добре.

Снимка: iStock

Това не само че не е вярно, но е и вредно. Вредно е за влакната на четката за зъби, защото ги разваля преждевременно. Вредно е и за зъбния емайл и венеца, защото ги нарушава и разранява.

Четкайте с премерена сила като внимавате да не огъвате влакната. Ако трябва правете го с отворена уста пред огледалото.

Свързани статии

След прекарана инфекция

Добре е да сменяте четката за зъби след прекарана инфекция, независимо дали става дума за грипна инфекция, гнойна инфекция в устната кухина, стрептококова или стафилококова инфекция, гнойна ангина.

Много е вероятно бактериите, които са били в контакт с четката ви за зъби, да продължат да живеят по четката и по този начин да предизвикате нова инфекция или косвен проблем.

След като сте прекарали някакво възпалително състояние, сменяйте веднага четката си за зъби, щом оздравеете.

Коментирай