Семейство

Няколко съвета от Иван Звездев за празничната трапеза

За едни незабравими празници

13.12.2015г. / 14 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

На специално организиран коледен уъркшоп, българският майстор готвач Иван Звездев демонстрира как да спестим от семейния бюджет, за да ни останат повече средства за подаръци за любимите хора. Иван Звездев залага на Fairy за едно по-спокойно и икономично посрещане на празниците. Както всеки, така и майстор готвачите обичат да имат помощник, на когото може да разчитат.

И тази Коледа заложете на този почистващ препарат, чиято формула издържа невероятно дълго време и спомага за измиването на по-голям брой съдове. На уъркшопа Иван Звездев даде своите идеи за ефектна трапеза. Той демонстрира, че не са нужни много средства, за да направим празника си по-специален.

Ето и няколко съвета и препоръки от практиката, които Иван Звездев споделя:

„За да спестите средства за повече подаръци, може да се възползвате от тези икономични и практични съвети:

  • Традиционно на Бъдни вечер сред 7-те постни ястия се готвят пълнени чушки, зелеви и лозови сарми. Не ги гответе поотделно, а ги сложете заедно в глинен гювеч. Залейте ги със зелева чорба, колкото да ги покрие и ги задушете във фурната за 1 час. Така ще спестите време за миене на повече тенджери и ще използвате по-малко почистващ препарат.
  • Когато стерилизираните краставички свършат, не изхвърляйте саламурата. Използвайте я, за да мариновате коледните пържоли. Достатъчно е да престоят няколко часа в нея и така ще станат по-крехки и много по-вкусни.
  • Когато почиствате моркови, зеле, дръжките на магданоза, гъбени пънчета, чушки или лучени люспи, не ги изхвърляйте, а ги залейте с вода и посолете. Варете 20 минути и ще получите натурален и много ароматен бульон, който можете да съхраните във фризер на по-малки порции, в пластмасови чашки или кофички от кисело мляко. Така всяка супа ще бъде още по-вкусна.
  • На Коледа много хора пекат големи парчета месо – шол или бут. Често остава на следващия ден от печеното, но то няма същия вкус. Наситнете го и добавете към обикновен доматен сос, за да гарнирате любимите на децата спагети.
  • Ако питката с паричка за Бъдни вечер не се изяде на празничната вечеря и остане на следващия ден, може да я нарежете на малки кубчета и приберете във фризера. Така имате подготвени кротончета за любимата крем супа от картофи. Само трябва да ги изпечете. В крайна сметка никой не обича студен и стар хляб.
Коментирай
Свободно време