Семейство

5-те прости тайни на дълголетието

Какво трябва да направим, за да живеем по-дълго?

30.12.2015г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки иска да живее колкото се може по-дълго. Колкото и проблеми да ни поднася животът, колкото и изпитания да ни предоставя съдбата, животът е дар, на който всеки се опитва да се наслади възможно най-дълго.

За да се радваме на дълголетие в добро здраве, е важно да направим някои простички неща в живота си. Кои са те?

Станете родители по-късно

В миналото хората са раждали децата си в ранните си 20 години. Днес животът се е променил и много от хората стават родители през 30-те си години. Според учените в това няма нищо лошо, дори напротив.

Според изследванията най-подходящата възраст за начало на родителството е около 33. Жените, родили децата си след 30-ата си годишнина имат два пъти по-голям шанс да доживеят 95-годишна възраст, смятат специалисти.

Връзка с продължителността на живота има и менталното състояние на човека. Когато съзреем психически достатъчно, за да станем родители, тялото ни приема с по-малко стрес промените в живота.

Намерете добри приятели

Лесно е да се каже, но понякога не е толкова лесно да се осъществи. Истински приятели се намират трудно. Все пак, ако успеете, това ще ви донесе дълголетие, категорични са специалистите.

Позитивните социални контакти увеличават продължителността на живота, носят радост и подобряват цялостното здравословно състояние.

Приятелствата влияят добре на сърдечносъдовата система и спомагат за по-лесното справяне с болести. Ако следващия път понечите да откажете покана за питие в събота вечер, помислете отново!

Не се лишавайте от алкохола напълно

Свикнали сме да смятаме, че алкохолът е враг на здравето. В малки количества той е тъкмо обратното – истински приятел!

Умереното количество алкохол, удължава живота, дава удовлетворение и действа положително на кръвоносната система, както и извеждането на токсините от организма. Така че, разпускайте с чаша от любимото си питие вечер след тежък ден – ще ви е полезно!

Яжте по-малко

Преяждането съкращава живота с години. С колкото повече калории претоварваме организма, толкова повече ресурс хаби той, за да преодолее претоварването.

Ако ядете малки порции това ще се отрази добре не само на фигурата ви, но и на продължителността на живота.

Чрез ограничаване на приема на калории с до 40% доказано животът се удължава с до 30%. Проучванията все още не са напълно доказани, но нищо не пречи да опитате. Здравословното хранене в малки порции е полезно за здравето в много отношения, така че защо да не опитате?

Метаболитният синдром, затлъстяването и диабет тип 2 са сред най-широко разпространените заболявания в нашето съвремие. Те се дължат на резистентност към собствения инсулин. Активното вещество метформин, съдържащо се в редица медикаменти срещу метаболитен синдром и диабет тип 2 подобрява чувствителността на клетките към инсулина.

Но същият ефект има и гладът. Така че защо да не преборите метаболитните си проблеми чрез малко глад? Няма да ви навреди, дори напротив.

Задомете се

Специално за мъжете това е от особено значение за дълголетието. Според изследванията, женените мъже живеят по-дълго от останалите. Средната продължителност на живота им е 70 години и повече.

Ергените живеят с до 10 години по-малко от щастливо женените мъже. Омъжените жени пък живеят средно с по 4 години повече от старите моми.

Любовта прави чудеса, нали?

Коментирай