Семейство

Защо приятелите са нужни на майките?

Приятелството в помощ срещу родителския стрес

12.01.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всяка майка се грижи за щастието и здравето на своите деца. Но кой се грижи за майките? Много майки страдат от депресия, понижено здравословно състояние, липса на щастие и енергия, недоспиване.

Онова, което най-много помага на майките да са щастливи, работоспособни и дейни са именно техните приятелки. Това показва скорошно изследване на учени от Университета в Аризона. Изследването е публикувано в списание „Психология на развитието“, пише realsimple.com.

Резултатите от изследването показват, че за да бъде една майка истински удовлетворена и да развива себе си, са й необходими истински и дълбоки приятелства, помагащи за запазването на духа на майката висок.

За целите на изследването са подбрани повече от 2000 добре образовани жени от средната или по-високата прослойка. Те били помолени да назоват факторите, които им помагат да се справят с трудностите в майчинството.

Изследователите смятат, че майките, които прекарват повечето време през седмицата в грижи по детето и са по-ниско образовани от бащите, имат по-висок риск от депресия и здравословни проблеми, причинени от родителския стрес.

Най-изброявани от седемте посочени успокояващи фактора били чувството за утеха, искреност в отношенията и удовлетворението от приятелствата, които майките имат. Според резултатите именно приятелството е това, което потиска хормоните на стреса и прави майките щастливи.

Майките с по-малко социални контакти, най-вече близки и приятелски, са най-силно засегнати от факторите на стреса.

Така че се оказва, че съпружеската подкрепа не е единственото, най-важно и успокояващо нещо за една майка. Трябват и приятели!

Снимки: iStock

Коментирай