Елхата в дома – тя е радост и създава празнично настроение, а украсяването й е истински ритуал, който е задължително да се спази и с който кулминацията на коледното веселие нараства значително.
Елхите – най-често у нас са борчета или елхи, рязани. По-рядко, но е доста модерно, да се отглежда "жива" елха. Някои предпочитат изкуствени елхи. Всичко е въпрос на избор.
Ако не разполагате с много място в дома или средствата ви са ограничени – добро решение все пак да имате елха е да поставите няколко клона в по-голяма ваза.
Ако е "жива" елха, бор или клонки – поставете ги във вода, така ще изтраят по-дълго свежи. За да засилите ефекта проветрявайте често помещението.
Традициите казват, че елхата се украсява в навечерието на Коледа – Бъдни вечер. Но често го правим и по-рано, за да се радваме по-дълго и да създадем празнично настроение за нас и семейството.
За украса се използват различни неща – от класическите топки и гирлянди, през само естествени – памук, низанки от сини сливи и пуканки с ябълки, през играчки от хартия, дърво, пластмаса, стъкло и какво ли още не.
За да бъде вашата елха стилна изберете един или два цвята на декориращите я елементи, като изберете този цвят и за свещите, салфетките и другите елементи в дома. Не претрупвайте с много неща, за да се вижда и елхата, за да "диша" и да се виждат и самите украси.
Не бързайте с украсяването – отделете му време, направете го за удоволствие, заедно с малчуганите – порадвайте се на един наистина красив момент в зимните предпразнични дни!