Семейство

Как да си направите домашни мокри кърпички?

Без токсични химични съставки

07.03.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мокрите кърпички са удобен начин за почистване на ръцете, когато сте навън и наблизо няма вода и сапун. В тях обаче се добавят какви ли не опасни за здравето химикали. Затова е добре да си направите сами своите мокри кърпички за ръце.

Какви съставки ви трябват?

Една от най-добрите съставки за премахване и убиване на бактерии е алкохолът. Можете да го използвате без страх в своите мокри кърпички. Той има антибактериални, противовирусни и антимикробни свойства.

Другата важна съставка, която ще придава приятния аромат на вашите кърпички е етеричното масло. То дава не само аромат, но и хидратира кожата и я прави здрава.

Съставки:

  • 1 ролка хартиени кърпи (може и текстилни)
  • 1 голям стъклен или пластмасов буркан с капак
  • ¼ чаша дестилирана или филтрирана вода
  • ¾ чаша етилов алкохол (спирт)
  • 40 капки етерично масло от чаено дърво

Снимка: istock

Приготвяне

Нарежете хартиената ролка на квадратни кърпички (парчета). Подредете ги в буркана, но така че да заемат ¾ от обема му. Ако е необходимо притискайте с ръце към дъното.

В отделна купа смесете алкохола, водата, етеричното масло. Разбъркайте добре. Бавно изсипете сместа в буркана. Течността трябва да накисне хубаво хартиените кърпи. Когато течността е покрила всички кърпи, спрете да наливате.

Свързани статии

Затворете контейнера (буркана) плътно. Оставете да се накисне добре за около 15 минути. След това отворете буркана и внимателно издърпайте първата кърпичка. Това ще позволи на кърпичките да започнат да излизат една след друга след това.

Начин на употреба

Начинът на употреба е същият като с купешките мокри кърпички. Теглите си една кърпичка от буркана, след това разтривате енергично ръцете за около 30 секунди. Изхвърляте!

Коментирай