Според читателите на електронното списание Аз жената мнозинството предпочитат за Коледа и Нова година да украсяват изкуствени елхи, по обясними екологични, естетски и финансови причини. Това са над 70 %. По-малка част предпочитат да не купуват каквато и да било елха, а има и определен брой ентусиасти, които закупуват елха в саксия, за да имат още едно вечнозелено цвете в дома си.
Но има и ентусиасти, които държат на традициите – естествена рязана елха, поставена в дървена кръстачка.
Ако сте украсили подобно дръвче към 20 декември, горе долу сега започвате да наблюдавате как вашето дръвче почва да рони зелени игличени сълзи. Късно е да плачете заедно с него, затова вземете мерки да удължите с още поне няколко дни живота му.
Елхичките, основно умират от дехидратация – въздухът е топъл и сух в отопляваните помещения.

Затова добра идея е когато не сте в къщи и не се наслаждавате на зелената красота на елхичката да я изнасяте на балкона да се порадва на свежия зимен въздух още малко.

Да я украсите в голяма саксия, в която да доливате от време на време вода.Една таблетка аспирин във водата, също и действа освежаващо.

Ако ви е тъжно да я гледате как се рони, догодина просто купете елха в саксия и я посадете някъде, където да можете да й се радвате през цялата година.