Семейство

Бъдете част от Европейската имунизационна седмица

По време на събитието ще бъдат реализирани множество активности, свързани с повишаване информираността

22.04.2016г. / 13 16ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

На 23.04.2016 г. (събота) от 11:00 до 18:00 часа в Южен парк (на голямата поляна със сцената, откъм бул. „Петко Тодоров“) ще се проведе информационна инициатива във връзка с отбелязване на Европейската имунизационна седмица.

Ще бъде изнесена информация на децата и техните родители за опасностите, които крият вредните бактерии и вируси и възможностите за предпазване от тях.

Активностите ще се провеждат в шатра и ще включват:

  • Наблюдение на замърсяване по ръцете под UV светлина;
  • Наблюдение на бактерии и паразити под микроскоп;
  • Демонстрация на посявки на най-разпространените видове бактерии;
  • Детско арт ателие;
  • Образователни беседи за малки и големи за значимостта на ваксинопрофилактиката.

Инициативите са част от Национална информационна кампания „Ваксинко“, която се организира от Национална пациентска организация, Българска педиатрична асоциация, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари и Български червен кръст, под егидата на Министерство на здравеопазването.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с ваксините, които се прилагат в България, както и заболяванията, от които предпазват, можете да намерите на сайта на кампанията www.vaksinko.bg, във Фейсбук, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)

„Имунизацията предотвратява от 2 до 3 милиона смъртни случая от дифтерия, тетанус, коклюш и дребна шарка годишно. Глобалното ваксинационно покритие (процентът на децата, които са получили препоръчителна ваксинация) запазва стабилни нива през последните години.“ Това сочи докладът от 2015 г. на Световната здравна организация за ваксиналното покритие в световен мащаб (Global Immunization Data).

  • Имунизацията предотвратява заболявания, увреждания и смърт, включително рак на шийката на матката, дифтерия, хепатит Б, морбили, заушка, коклюш, пневмония, детски паралич, ротавирусна диария, рубеола и тетанус;
  • Като цяло, нивата на имунизационно покритие остават стабилни;
  • Приемът на нови и ниско популярни ваксини се повишава;
  • В световен мащаб около 18,7 милиона деца нямат достъп до основни ваксини.

През 2014 г. близо 86% (115 милиона) деца са получили 3 дози от ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш (DTP3), като по този начин биват предпазени от заболявания, водещи до сериозни усложнения и смърт. Статистиката сочи, че към 2014 г. 129 страни бележат най-малко 90% ваксинално покритие за тази ваксина.

Хемофилус инфлуенца тип Б води до менингит и пневмония. По последни данни, ваксината е въведена в 192 държави, като в глобален мащаб ваксиналното покритие достига до 56%. Нивото на ваксиналното покритие варира спрямо региона – в Северна и Южна Америка покритието достига 90% спрямо Югоизточна Азия, където то е едва 30%.

За сравнение, по данни на Националния център по обществено здраве и анализи, през 2015 г. 90,5% от подлежащите на имунизация у нас са получили трети прием на ваксината. Хепатит Б е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. Към 2014 г. децата в 184 държави подлежат на задължителна ваксинация.

Глобалното ѝ покритие достига 82%, като в западната част на тихоокеанския регион то възлиза на почти 92%. У нас, през 2015 г. трети прием са получили 91,6 % от новородените, с което се счита, че имунизацията им е успешно завършена.

Паротитът (заушка) е силно заразен вирус, който предизвиква силно болезнено подуване под ушите, треска, главоболие и мускулни болки. Той може да прерасне във вирусен менингит. По данни от края на 2014 г. ваксината срещу паротит е въведена в 121 държави, като глобалното ваксинационно покритие е 31%.

Рубеола е вирусно заболяване, което обикновено протича в лека форма при децата, но в ранна бременност инфекцията може да доведе до смърт на плода или до синдром на вродена рубеола, който нанася увреждане на мозъка, сърцето, очите и ушите. Към края на 2014 г. ваксината срещу рубеола е въведена в 140 страни по света.

Морбили е силно заразно заболяване, причинено от вирус, което обикновено причинява висока температура и обрив и може да доведе до слепота, енцефалит и дори смърт. До края на 2014 г. 85% от децата са получили една доза на ваксината срещу морбили до втората си година, а 154 държави са включили втория ѝ прием като част от задължителните имунизации. В България се използва комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. През 2015 г. с ваксината са обхванати 91,5% от бебетата на 13 месеца.

Пневмококовите заболявания предизвикват пневмония, менингити и фебрилна бактериемия, а също и възпаление на средното ухо, синузит и бронхит. До края на 2014 г. пневмококовата ваксина е въведена в 117 страни в света, а глобалното ѝ покритие е изчислено на 31%. В България, трети прием на конюгираната пневмококова ваксина през 2015 г. са получили 90,4% от подлежащите на имунизиране.

Източници:

WHO (2016), Immunization Coverage: Key Facts.

Коментирай
Свободно време