Семейство

Как да разберете дали имате хранителна непоносимост?

Каква е разликата между хранителна непоносимост и хранителна алергия?

05.07.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора не си дават сметка, че имат някаква непоносимост към храни. Най-широко разпространено е схващането, че за да имаш непоносимост, то задължително трябва да е налице някаква реакция.

Каква е разликата между алергична реакция и хранителна непоносимост?

Именно оттук идва объркването на двете състояния. При алергичната реакция трябва да е налице симптом, който се е проявил непосредствено след поглъщането на храната, към която имате алергия.

Подуването на устните, лицето, сърбежът, изтръпването, затрудненото дишане, повръщането са все реакции на мигновена алергична реакция.

Докато при хранителната непоносимост подобни реакции не се наблюдават. Можете да познаете, че имате хранителна непоносимост, ако усещате подуване в корема, влошаване на настроението, газове, главоболие, наддаване на тегло, умора, мигрена, тревожност, дразнене по кожата.

Характерно за тези симптоми на хранителна непоносимост е, че те могат да траят няколко дни, поради което е трудно да се разграничи какво точно ги предизвиква. Освен това те могат да важат и при други здравословни състояния.

Важно е да се проследи след консумацията на кои храни получавате някои от тези симптоми.

Променете начина си на живот

Ако искате да се отървете от досадните неразположения, предизвикани от хранителна непоносимост, променете начина си на живот. Премахнете доказано вредните храни и навици като алкохол, пушене, преработени храни, добавени захари и полуфабрикати и веднага ще се почувствате по-добре.

Снимка: iStock

Премахнете от ежедневния си режим храните, които ви причиняват неразположения. Заместете ги с подходящи алтернативи, които да не ви лишават от хранителните вещества, които са ви необходими.

Вслушвайте се в тялото си

Ако се научим да разчитаме знаците на тялото си вероятно ще бъдем много по-здрави, отколкото сме. То ни дава отговор или реакция на всяко нещо, което не понася. Стига да разчитаме знаците правилно и навреме, ще можем да се предпазим от вредни влияния и дразнения.

Най-важното – това, че някой ваш близък има някаква хранителна непоносимост или алергия не означава, че вие също ги имате, само защото проявявате сходни симптоми. Не бързайте да се лишавате от мляко и млечни продукти, например, само защото ваш близък страда от лактозна непоносимост.

Същото важи и за глутена. Вслушвайте се в тялото си, за да разберете какво предизвиква непоносимост при вас.

Направете си тест

В краен случай тестовете за хранителна непоносимост биха могли да ви бъдат от полза. За да сте напълно сигурни в това какво ви причинява дразнения си направете специализиран анализ. Доказаните хранителни непоносимости и нетърпимости могат да се овладеят най-добре. Ето защо консултацията със специалист би ви била повече от полезна.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Борко ( преди 7 години )
Тея тестове са пълни измишльотини. Изследва се наличието на антитела IgG, IgE. Научно необосновани са. Показват измислени резултати според моментното състояние на организма. А да, и струват една торба пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота