Семейство

Какво ви очаква на 40?

Зрелите истински дами трябва да са подготвени за това

03.08.2016г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възрастта около 40 години често е наричана с термина „средна възраст“. Някои я смятат за златна, други за край на нормалния им активен живот.

Не се отчайвайте! 40-те наистина са нов период от живота на една жена. Тялото ѝ ще претърпи сериозни промени. Не всички ще са лесно поносими, но този период наистина е белязан от много мъдрост, осъзнатост, ясни цели и желания.

Може да се каже, че една жена е истински зряла именно на тази възраст.

Но какво да очаквате от този период? Как се променя женското тяло на 40?

Метаболизмът се забавя

Отслабването на тази възраст не е така лесно, както е било на 20 или 30. Ето защо е от съществено значение да не се допуска качване на излишни килограми. Това ще ви спести много повече главоболия, отколкото ако трябва тепърва да сваляте.

Повечето жени напълняват с около 10 килограма между 40 и 55-годишна възраст. Имайте го предвид. По-лесно ще бъде да го предотвратите като не се поддавате на изкушенията.

Менструацията ви ще започне да се колебае

Не при всички жени менопаузата настъпва толкова скоро. За нормално се смята тя да прекъсне средно на около 52 години.

Въпреки това хормоните ви няма да са същите след 40-годишна възраст. Вероятно е да започнете да имате смущения в месечния цикъл, както и симптомите около него.

Ще се появят нови болежки

Тялото ви вече навлиза в нова фаза от живота си. Четиридесетте години са периодът, в който тялото ви ще започне да ви боли по различни причини. Няма да можете да танцувате цяла нощ, а след това спокойно да отидете на работа сутринта.

Ще усещате как нямате толкова сили, колкото сте имали преди. Енергията ви ще е намалена. Кръстът ще ви понаболва, коленете ви няма да могат да катерят толкова стълби като в юношеските години.

Но с малко повече подходящи упражнения тези смущения могат да бъдат преодолени.

Ще трябва да не пропускате мамографиите

Ако допреди това мамографията е била препоръчителна, но не задължителна, навлизането в тази възраст ще я направи такава.

Не пропускайте да преглеждате гърдите си, защото голям процент от злокачествените изменения в гърдите и млечната жлеза настъпват именно след 40-годишна възраст.

Свързани статии

Костите ви ще станат по-крехки

Поради хормоналните изменения, настъпващи в тялото, рискът от остеопороза се увеличава. Една на всеки 50 жени развива това заболяване в този период. Дори това да не се случи, костите ви ще изгубят част от здравината, която са имали преди.

Наблягайте на богатата на калций диета, за да се предпазите.

Нивата на стреса ще се повишат

40-те са период от живота, в който се предполага, че вече имате семейство и деца, обикновено в тийнейджърска възраст. Грижите за семейството, отговорностите по отглеждането и възпитанието на децата, осигуряването на ежедневни средства – всичко това става още по-интензивно от всякога.

Затова и нивата на стресови хормони в организма ви ще се повишат. Като прибавим и проблеми в работата и напрежение – нещата могат много да загрубеят. Бъдете подготвени. Колкото по-наясно е човек с това какво го очаква, толкова по-адекватно се справя със ситуацията.

Снимки: iStock

 <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAzJenata%2Fvideos%2F1378606782157460%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
Жена на 50 ( преди 7 години )
Май нещо сте пообъркали възрастта, за която посочвате симптомите. На 50 съм и категорично не мога да се съглася с написаното. Може би това важи за възрастта около 60-те, но не и за 40 години. Дори цикъла на се променя още на 40, а някъде едва към 50. Метаболизма си е същия, ако жената се е движила и спортувала редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар