Семейство

Бащата изгражда характера на детето

08.02.2007г. / 00 22ч.
Джадала Мария
Бащата изгражда характера на детето

Бащата – в силно феминизираното ни общество за жалост по принуда, от обстоятелствата или просто ей така често жените отменяме изцяло родителските функции и освобождаваме бащата от всичко, с което правим невъобразима грешка. Ако му възложим повече отговорности и задължения и то категорично това ще е по-добре и за децата и за цялото семейство. Вместо да прекарва време навън, време за себе си (с вестник или пред телевизора) бащата трябва да бъде активно въвлечен във възпитанието на подрастващите и то още веднага след раждането, та до края на пубертета и след това. Бащата следва да е стожера в семейството и да изгражда характера на децата, да ги възпитава, дисциплинира, порицава или хвали – нека не му отнемаме тази негова ключова отговорност!

1. Детето има нужда от време само с бащата!
Дайте му поне няколко часа седмично – за идеи прочетете тук.
Всеки месец създайте ритуал – ден на татко! Заведете детето след природата, на интересно място, предразположете го за разговор, изслушайте го, разкажете му за своето детство.

2. Внимавайте колко се карате!
Не прекалявайте, това може да отдръпне детето от вас. Можете да възпитавате детето си не само с негативни методи, като каране (да не говорим за напълно отречените шамар или бой!). Насърчавайки детето позитивно му давате повече увереност и шанс за успех – детето има нужда от това!

3. Бъдете модел за подражание
Ако искате детето да си мие зъбите всяка вечер или да изяжда сервираното му, например – дайте личен пример, така то ще е по-уверено, че от него не се искат чудеса и че правилата у дома важат за всички. Ако искате да привлечете детето към чистенето и подреждането на дома – започнете пръв. Разбира се, детето копира и най-вече копира своя авторитет – вас! Бъдете внимателен във всеки детайл, днес градите модела на поведение на своето дете утре!

4. Съревновавайте се с детето и го оставяйте да води
Да, кой не обича надпреварата – всеки баща го знае. Правете си състезания, например по бързо обуване на чорапите сутрин, по тичане в парка или други подобни и в повечето случаи оставяйте детето да победи – това ще го зарадва и стимулира!

5. Отделяйте време за детето си
Дори да е всеки ден по малко – отделяйте му време. Поиграйте малко след работа – привечер, преди или след вечеря. Не избирайте лесния вариант – с телевизора за вас и компютъра за него, например. Дори да сте пред компютъра – бъдете заедно, играйте заедно, а след това и поговорете – как е минал деня, какви емоции сте преживели всеки поотделно. Общуването на детето с бащата е от изключително значение!

Горните правила са лесни и изпълними, стига да имате поне малко желание да сте добър родител. Знайте – няма идеални родители, но поне можем да направим усилия да сме добри родители!

Прочетете още: Татко, цял ден съм с теб!

Коментирай