Семейство

6 важни неща, които трябва да знаем за метаболизма

За да го ускорим

04.11.2016г. / 07 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато е налице проблем с метаболизма, борбата с излишните килограми е мъчителна и неравностойна. Крехкият баланс в метаболитните процеси се влияе от толкова много компоненти, че е трудно всички те да бъдат овладени качествено.

Но борбата може да бъде улеснена, ако узнаем повече за метаболизма си – от какво се влияе, какво му пречи, как да се борим със забавянето му. Това ще ни помогне да овладеем наднорменото тегло и да запазим фигурата си в оптимално здравословни граници, а не просто от естетическа гледна точка.

Кое е най-важното, което трябва да знаем за метаболизма?

Диетите забавят метаболизма

Противно на схващането, че намаляването на калориите помага в отслабването, това не е съвсем така. За да ускорите горенето на калории, трябва да увеличите техния разход с подходяща физическа активност. Другото важно е да не се лишавате от полезни мазнини, въглехидрати от растителен произход и протеини. Без тези вещества метаболизмът не работи правилно и трупа мазнини.

Хроничният стрес забавя метаболизма

Ако подлагате организма си на непрекъснат стрес, не се чудете защо не можете да отслабнете. Когато хормоните на стреса в тялото надвишат допустимата граница, организмът превключва на защитен режим. Той започва да пази запасите си от мазнини, за да има с какво да обслужва процесите в тялото, да има енергия за извършването им.

Ако искате да засилите метаболизма, намалете стреса.

Вдигайте тежести по правилния начин

Не само кардио упражненията помагат за отслабване и засилване на метаболизма. Тренировките с тежести също са важен компонент в управлението на теглото. Обаче е важно вдигането на тежести да се прави по правилния начин, за да има ефект.

Последни изследвания показват, че най-ефективната стратегия във вдигането на тежести е бавното им повдигане. Към тежестите влизат и упражненията с гирички, които са най-предпочитани от жените. Важното е да не бързате и да тренирате мускула бавно и старателно.

Протеините са от значение

Наблягането на протеините в диетата е важно не само за изграждането на мускул. То е важно и за ускоряването на метаболизма. Разграждането на мастната тъкан и изграждането на мускулната е есенциално в борбата с наднорменото тегло. Ако искате да премахнете тлъстините на определено място, то трябва задължително да развиете мускула там. А това става с упражнения и подхранване със здравословни протеини.

Изградете си режим

За да предпазите организма си от забавяне на метаболизма, а и за да ускорите изгарянето на калории е важно да си съставите план по часове, който да следвате. Трябва да накарате тялото си да свикне с режима, за да е подготвено какво да очаква. Така ще избегнете изпадането в изчаквателен режим на организма, който потиска и забавя метаболизма.

Свързани статии

Някои здравословни проблеми забавят метаболизма

Борбата с бавния метаболизъм става още по-трудна, когато налице са някои здравословни проблеми. Такива са намалената или повишена функция на щитовидната жлеза, преддиабетното състояние, диабет тип 2, остеоартритът, ревматоидният артрит.

При тези заболявания метаболизмът се засяга пряко, което прави положението още по-трудно. При ставните проблеми тренировките са почти невъзможни, болезнени и травмиращи, а иначе са важни за отслабването.

При щитовидните заболявания често липсата на енергия е в основата на затрудненото трениране и отслабване. При диабета от съществено значение е редовната физическа активност и стриктното хранене.

Метаболизмът е крехък механизъм, който трябва да бъде внимателно поддържан, за да работи добре. За някои това наистина е битка за цял живот.

Снимки: iStock

Коментирай