Семейство

Стартира кампания за борба с диабета

Световният ден за борба с диабета е 14 ноември

07.11.2016г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По случай Световния ден за борба с диабета14 ноември, УМБАЛ „Александровска“ стартира кампания за безплатно изследване на кръвната захар с оглед установяване на преддиабет или недиагностициран диабет. Кампанията се организира от Асоциация „Диабет тип 2“.

Тестуването ще се провежда през целия месец ноември в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, който се намира в сградата срещу арката, в дясното крило на партерния етаж.

Графиците за записване са следните (необходимо е предварително записване):

- За изследвания на кръвна захар – провеждане през ноември, записвания от 8 до 12 часа на телефон 0879 878 051;

- За очни прегледи за диабетици – провеждане в частна очна клиника на 11.11.2016 г. от 14 до 18 часа, записвания от 07.11.2016 г. на телефон 02/931 22 81 (на този телефон ще получите информация за мястото на провеждането на очните прегледи)

Превантивният център в „Александровска“ разполага с най-модерна апаратура за ранна диагностика на диабета и неговите усложнения, за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната й соматична невропатия, промените в ретината й други.

Близо 300 000 душй в България страдат от заболяването диабет тип 2. Още толкова не знаят, че са болни, защото диабетът няма симптоми – той не боли. Високите нива на кръвна захар увреждат очите ни! Един от всеки 3 души с диабет тип 2 страдат от диабетна ретинопатия (увреждане на ретината). Рискът от появата на катаракта при хората с диабет е 60% по-голям.

Друго очно заболяване, което се среща при диабетно болни е глаукома, при която повишеното очно налягане уврежда зрителния нерв и постепенно води до слепота. Когато диабетът е контролиран, усложненията свързани с очите са много по-редки.

Редовните консултации с офталмолог са предпоставка за навременно откриване и адекватно лечение на усложненията, свързани със зрението. Профилактиката е инвестиция в здравето ни!

 

Коментирай
Свободно време