Семейство

Поверията на Игнажден

Внимавайте кой ще влезе днес пръв в дома ви

20.12.2016г. / 08 11ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Игнажден е един от най-значимите зимни празници в годината. Според народните вярвания на този ден се ражда новото слънце и се поставя началото на новата земеделска година. В миналото на Игнажден се е чествала новата година.

На 20 декември Православната църква почита паметта на свещеномъченик Игнатий Богоносец. Игнатий се родил в град Антиохия и за него се смята, че е от източно потекло. Бил епископ в родния си град в продължение на дълги години, ръкоположен от свети апостол Петър. Усърдно проповядвал Божието слово и живял благочестиво. Загинал мъченически разкъсан от зверове в Рим.

Казват, че от Игнажден започват коледните празници, защото на този ден започнали и родилните мъки на Дева Мария.

Днешният празник е свързан и с един много важен обичай, наречен „полазване“. Вярва се, че по първия гост, който влезе в дома ви, ще гадаете каква ще бъде вашата година. Затова внимавайте!

Свързани статии

Също така е важно да не се изнася нищо от дома (дори боклук) и когато вечерта се приберете да донесете нещо, за да ви бъде пълна и щедра новата година.

Ако все пак ви дойдат гости, не забравяйте и за празничната трапеза. На нея трябва да има празнична пита и само постни ястия, като варено жито, боб, булгур, туршия, ошав, орехи, чесън, пълнени чушки.

На Игнажден не се дават пари назаем, и човек не бива да се ядосва за нищо.

Също така не се върши никаква работа и най-вече от тези жени, които искат да заченат или са бременни. Според народните вярвания бездетните ще забременеят лесно, а очакващите бебе ще имат леко раждане.

На днешния празник имен ден празнуват Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена и други. Честит празник на имениците!

Коментирай