Семейство

14 януари – Честит имен ден на Нина!

Днес имен ден празнуват Нина, Нино, Адам и Калчо

14.01.2021г. / 05 07ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 14-и януари православната църква почита паметта на света Нина.

Днес имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо.

Ако Нина е съкратено от Николина, може би празнувате на Никулден. Но ако е само Нина, днес е денят на вашата светица-покровителка. Името е с древен вавилонски произход – Нин се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и означава „огън“, „пламък“.

Макар че се счита за руско, това лично женско име се радва на международна популярност – често се среща в Русия, България, славянските и германските народи. В Италия Нина е галено име, съкратено от Джованина, както и на всички други дълги имена, завършващи на „нина“.

Историята на света Нина

Нина се родила в Кападокия. Тя била единствено дете на знатни и благочестиви родители. Нейният баща бил римски военачалник и роднина на великомъченик Георги, а нейната майка била сестра на Иерусалимския патриарх. Нина още от дете била възпитавана в любов към Бога.

Свързани статии

Нейната съдба я отвежда в земите на Иверия (Кавказка Иберия), където проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние. Нина живяла достойно и благочестиво.

Светата девица имала изключителни способности. Тя успяла да помогне на цар Мириан, родоначалник на династията на Сасадините в Грузия, който бил ревностен идолопоклонник, да приеме Христа. От този момент света Нина се считала за покровителка и просветителка на Грузия.

Честит празник на всички именици!

Коментирай