Семейство

10 признака на децата със силен характер

Вижте с какво се отличават от повечето деца

08.09.2017г. / 12 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Улавяте ли се колко често се питате защо детето ви просто не изпълнява това, което сте му казали? Нима е толкова трудно, неясно ли се изразявате, къде е причината за тяхното непокорство? Ако това са въпроси, които ви терзаят ежедневно може би отговорът е, че вашето дете се отличава със силен характер и ярка индивидуалност. И не е проблемно дете с тежък характер, а просто роден лидер. Вижте какво е характерно за тези деца.

Искат да научават неща сами

Когато оставите на децата си право на избор, а не им раздавате непрекъснато команди какво да правят, те сами започват да проявяват желание да участват в дейности, които извършвате. И така започват да учат нови неща и то сами, без някой да им казва. Това е един от първите признаци, че детето ви има волеви характер.

20 стъпки, с които да е успешно детето в училище

Имат мнение, дори и за най-дребните неща

От материята, от която са направени дрехите им през всякакви любопитни теми, та до вкуса и текстурата на храната им, тези деца имат позиция. И не се притесняват да я споделят и защитават, макар и с детски аргументи.

8 неща, с които децата ще ви запомнят

Правят това, което са наумили и нищо не може да ги спре

Когато решат, че искат нещо определено, нищо не може да ги отклони от целта им. Дори и да се опитате да ги спрете, те винаги търсят начин, дори и заобиколен, за да стигнат до желаното. Истински лидери!

Бунтуват се, когато прекъснете заниманието им

Децата със силен характер се отдават на това, което правят и не е лесно да прекъснете техните занимания. Ако това се случи, подгответе се, че срещнете голяма съпротива и то съвсем аргументирана.

Думите, които родителите никога не бива да казват на децата си

Изтощават ви с аргументите си

Един от стопроцентовите признаци, че детето ви има желязни воля и характер е, че при спор или дискусия буквално ви омаломощава със своите доводи. Безпощадно е и ви засипва с аргументи за своята правота, докато не се предадете.

Не винаги се интересува от мнението ви

Друга характерна черта за тези деца е, че те не се притесняват да ви кажат, че мнението ви не е важно за тях. И не го правят, за да ви обидят, в никакъв случай. Просто те са толкова убедени в своите намерения и правота, че нямат необходимост някой да ги подкрепя в позициите им. Достойно за уважение поведение.

10 признака, че се справяте добре като родител

С лекота преценяват кое е правилно и кое не

Присъщо на децата със силен характер е умението им да правят разлика между справедливостта и нечестността. Правят го с лекота, без да е необходимо някой да ги учи на тези категории. В тях сякаш е вродена тази свръхчувствителност за това какво е редно и какво не.

Не се притесняват да носят отговорност

Докато повечето деца бягат от отговорността, този тип малчугани са готови за нея и я искат. Не се притесняват да поемат сериозни и отговорни задачи, и се стремят да се справят прекрасно с тях. Често се държат по-зряло от връстниците им и това е поведение, което ги откроява.

7 мъдри съвета за възпитаване на самоуверени деца

Силно изявени индивидуалисти

Това е качество, което не бива да ви притеснява, макар че е важно и да следите накъде се развива. Но трябва да знаете, че на повечето лидери и силни личности е вроден индивидуализмът. Това се явява спусъкът, който изстрелва множество силни качества и ги прави видими за околните. Децата със силен характер обичат да правят неща сами, без намесата на други деца или възрастни, обичат да предизвикват сами себе си и това е съвсем нормално за тях.

Обичат предизвикателствата

Характерна черта, от която обаче косите на родителите им побеляват много бързо е стремежът им да опитат от всичко рисково. Не се притесняват да пробват неща и занимания, които далеч надхвърлят възможностите им. Напротив, търсачи са на такива силни усещания и е важно да ги следите в тези им желания.

Коментирай