Семейство

Национална инициатива Ден за борба с алергиите в детски вариант

23.04.2007г. / 18 09ч.
Аз жената
Национална инициатива Ден за борба с алергиите в детски вариант

По повод Международния ден за борба с алергията в детска възраст, на 23.04.2007, понеделник се проведе нестандартно обучение на малки деца от две столични детски градини по въпросите на алергиите.

Обучението включва както различни аспекти на алергиите и опасността от астма, така и инструкции за толерантно отношение към децата с алергии. Всичко това поднесено под формата на игри и забавления с клоуна Дечко и плюшения Хикс Мен.

На празника присъстваха:
Д-р Маргарита Гизова, Началник на Детско отделение при УМБАЛ “Св. Анна” в София, която сподели, че голяма роля за профилактиката и лечението на алергиите се пада на семейството.
Другият гост на празника проф. Петко Минчев, Ръководител на Клиника по детски болести при УБББ “Света София” в София, изнесе данни, че около 200 000 деца страдат от различни видове алергии. За съжаление положението прогресивно се влошава.
Г-жа Николета Хаджиангелова, вице президент на АББА (Асоциация на Българите Боледуващи от Астма) и секретар на EFA (Европейска Федерация по Алергии и Асоциация на пациентите с респираторни заболявания) прочете открито писмо до редица български институции, за да се алармира за опасността от увеличаването на алергичните болести.

Празникът завърши с много подаръци и изненади за малките палавници, които вече знаят, че за да унищожат лошите акари трябва да ги замразят в хладилника.

Националната инициатива Ден за борба с алергиите в детска възраст стартира днес, 23.04.2007, София. Събитието бе отбелязано в различни детски градини в София. По нетрадиционен начин децата разбраха как да се борят с нарастващата епидемия и придобиваща световни размери Алергия.

Събитието бе организирано със съдействието на:

1. Българска Асоциация Детска Пневмология
2. Българска Педиатрична Асоциация
3. Асоциация на Българите Боледуващи от Астма
4. Форум Медикус
5. ABC Design & Communication
6. UCB Института по Алергия

Внесена бе петиция до:
Президента на Република България г-н Георги Първанов
Председателя на 39-тото Народно Събрание г-н Георги Пирински
Министър председателя г-н Сергей Станишев
Министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски
Директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова,

в която ясно и категорично е упомената необходимостта от:

1. Създаване на национална програма за борба с алергиите в детска възраст
2. Промяна в механизмите на финансиране на лечението на алергиите в детска възраст, за да бъде лечението качествено и модерно, достъпно за всички нуждаещи се.


Започнатата инициатива е част от провежданата в Европа кампания за превенция и промоция на алергиите като болест.

Коментирай