Семейство

Признаци на тревожност у децата

По какво да разберат родителите

12.02.2018г. / 10 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Невинаги децата са готови да говорят за нещата, които ги притесняват. Независимо дали става въпрос за тревожност, породена от проблеми в училище, с приятели, вкъщи или по други причини, децата са склонни да премълчават.

Заради прикриването на различни проблеми у децата може да се появят тревожност и безпокойство, които да прераснат в депресия. Тя е особено опасна в периода на подрастване.

Родителите трябва да са много наблюдателни и да се опитат да забележат всички възможни признаци на тревожност у детето. Кои са те?

Детето иска по-често таблета или телефона

Малките деца обичат да си играят с техниката. Това е нормално. Притеснително е ако прекарват изключително много време пред екрана. Ако детето ви изглежда зомбирано и погълнато от света в мрежата или компютърните игри, това е знак за тревожност и желание за бягство от реалността. Ако детето е по-голямо и има профил в социалните мрежи, там вниманието на родителите трябва да е още по-голямо.

Как да накарате децата да се хранят с цветовете на дъгата

Желание да задоволят всички

Тревожността поражда у децата съмнение в себе си и способностите им. Затова често симптом на безпокойството е желанието да се харесат на хората, да потърсят одобрението им. Самоувереността на децата, а и на възрастните, е показател за психическата им стабилност.

Често миене на ръцете

Безпокойството и тревожността могат да се изявят и чрез извършване на определени действия с някаква цел. Миенето на ръце например е едно такова действие, което дори може да прерасне в обсесивно-компулсивно разстройство.

Внезапно появило се желание да спят в леглото на родителите

Това е ясен признак, че детето изпитва безпокойство и е потиснато. Ако тези епизоди започнат да се повтарят твърде често, консултирайте се със специалист.

Отдръпване от най-добрия им приятел или приятелка

Когато детето спре да изявява желание да вижда приятелчето си, с което е прекарвало повечето време, нещо не е наред. Социалните контакти са показател за тревожност и безпокойство. Крайностите са червен флаг – както отдръпването, така и вкопчването.

5 качества, които всеки родител трябва да запази в себе си

Детето отказва любимата си храна

Може да си мислите, че детето ви просто е станало придирчиво, но не е така. Проучване от 2015 година сочи, че измененията в храненето при децата са показател за тревожност. Възможно е да настъпят и при по-малки деца.

Питат за всичко

На пръв поглед детските въпроси са нещо нормално. Всички деца питат за какво ли не. Тревожно е обаче, когато детето започне да пита твърде много. Непрекъснатото питане е фактор, сочещ безпокойство и несигурност в знанията и функционирането на света. Възможно е да са се появили ситуации, в които детето се чувства ограничено, недостатъчно информирано или е било обект на подигравки. Тези ситуации отключват тревожно състояние, водещо до куп въпроси от разнообразно или пък съвсем конкретно естество.

Оплаквания и болки

Стресът, който се повишава при безпокойство у децата, може да доведе до необясними болки по тялото, най-често в главата и корема.

Коментирай