Почти всеки родител се стреми да даде най-доброто от себе си във възпитанието на децата. Търсенето на отговори, наблюдаването, коригирането и на собствените грешки е част от домашното за родителите.

Няма как да бъдем идеалният модел, но можем да се учим от мъдростта на някои народи. Тибетците възпитават по коренно различен начин своите деца. Те смятат, че ако нещо във възпитанието им се пропусне, децата израстват несигурни, плахи, без особен интерес към живота, с редица зависимости.

Кои са 4-те етапа на възпитание според тях и какво е важно за всеки?

Първият период продължава до 5-годишна възраст – отнасяйте се с детето като с крал

Тибетците вярват, че през първите години от живота си с детето трябва да се отнасяме като с крал. Трябва обаче да бъде ясна линията между подчинение и разбиране. Нищо не трябва да бъде забранено, а разсейването трябва да бъде инструмент, използван от всички родители.

През първите години се оформят дейност, любопитство и интерес към живота. Родителят не трябва да забравя, че детето все още не е в състояние да изгради дълги логически вериги и за всякакви допуснати грешки, наказанието ще се възприема като потискане.

10 безкомпромисни правила, ако имате тийнейджър у дома

Вторият период е от 5 до 10-годишна възраст – отнасяйте се с детето като с роб

Това е времето, в което задачите, които биват давани на детето, трябва да се следят дали се изпълняват от него. За неуспешното изпълнение на задачите наказанията могат да бъдат придружени от обяснения и съвети, но физическото наказание трябва да се избягва на всяка цена.

Това е времето, когато интелектът се развива активно. Също така детето трябва да се научи да предвижда реакциите на хората към действията му, да предизвиква позитивно отношение към себе си и да избягва негативните прояви. Вниманието трябва да се фокусира върху овластяването на детето с любов към знанието.

Какво показва часът на раждане за вашето дете?

Трети период от 10 до 15-годишна възраст – отнасяйте се с детето като с равен

Това е период, в който родителите трябва да насърчат независимостта на детето, да му дават постоянно съвети. Фокусът ви трябва да премине в това да чувате желанията на децата ви, техните въпроси, които няма да са малко. През този важен етап се развива независимостта на мисълта.

Последният период започва от 15-годишна възраст – отнасяйте се с детето с уважение

Уважението е последният, но не по важност основен урок за вашето дете. Вече е късно за здравия разум, преподаване на ценности и е време да пожънете плодовете на вашия труд.

Ето и някои обобщени правила за родители:

1. Уважавайте простотата на ума на детето.

2. Не пренебрегвайте имитацията, запомнянето, докосването и движението.

Тибетците наблягат на преподаването на децата чрез имитация, запаметяване, докосване и движение, така че пълното значение на материала може да влезе в съзнанието интуитивно, както и интелектуално.

Още по темата

3. Създайте чиста учебна среда

За тибетците средата за учене трябва да бъде чиста, подхранваща и пълна с допир и смисъл на свещеното.

4. Хармония за всички

Хармонията в отношенията е ценена високо. Важно е да научим дори и по-малките деца как да взаимодействат хармонично, а не конкурентно с други деца, възрастни, животни, насекоми, природа и т. н.

5. Без унижение и телесно наказание

Тибетците вярват, че единствената причина да надделеем над децата е, че те не могат да се борят. Ето защо не бива да включваме във възпитателните методи унижение и телесно наказание.