Семейство

Честит имен ден на Илия и Илияна!

На Илинден не се работи и не се влиза в морето

20.07.2022г. / 05 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 20 юли отбелязваме Илинден – денят, в който почитаме паметта на свети пророк Илия. Това е един от големите православни празници в църковния календар.

Според поверията на този ден не бива да се работи, за да не се разсърди свети Илия, който е смятан за господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Обичаят повелява на празничната трапеза да има пита и вино.

Народните вярвания гласят още, че на Илинден морето взима най-много жертви, затова много хора избягват да влизат в морската вода на този ден.

Житието на пророк Илия

Илия живял през девети век преди Христа. Родил се в Галаадския град Тезвия. Според писанията баща му имал странни видения за него.

Това го разтревожило и той споделил своите страхове със свещеници, но те го успокоили, че синът му ще има Божията благодат. През 9 в. пр. Хр. Се извършвали жестоки гонения срещу тези, които вярвали в Бога. По времето, когато живял Илия на власт бил цар Ахав и жена му Иезавел.

Те построили капище на езическия бог Ваал, като преследвали и избивали пророците и верните служители на Господа. Илия, който бил възпитан в любов към Бога, отишъл при царя и му казал:„Заради греховете ти от днес няма да има дъжд, ни роса, докато не помоля Господа за това!“Царят много се ядосал и искал да го убие. Но на Илия му се явил Господ и му казал къде да се скрие. Пророкът успял да се спаси от смъртта, вършил добрини и остарял достойно. Един ден огнена колесница с огнени коне излязла на пътя на Илия и неговия ученик Елисей.

Вихър от небето отнесъл пророка, а от него останала само дрехата му. Свети Илия пророкувал 25 години.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Илия, Илияна, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка. Честит празник на имениците! 

Коментирай