Семейство

УНИЦЕФ подкрепя родители на малки деца

Над 11 000 семейства са получили безплатна помощ в грижата за децата си от обучените медицински сестри и акушерки по пилотния проект за патронажни грижи на УНИЦЕФ

24.07.2018г. / 10 12ч.
Мария Дуковска
УНИЦЕФ подкрепя родители на малки деца

Много истории за любов и силата на връзката между майката и детето могат да разкажат патронажните сестри, работещи в Центровете за майчино и детско здраве, подкрепени от УНИЦЕФ. Над 11 000 истории, за да бъдем точни. Толкова семейства досега са получили безплатна помощ в грижата за децата си от обучените медицински сестри и акушерки, които посещават домовете им по пилотния проект за патронажни грижи на УНИЦЕФ и партньори в областите Шумен и Сливен. Патронажните сестри помагат на бъдещите родители с практически съвети за здравето, кърменето и храненето, стимулирането на развитието на децата, както и други въпроси, свързани с позитивното родителство.
 
Ето какво разказва Дияна от Нова Загора за подкрепата, която е получила от своята патронажна сестра*: „От 16-годишна знам, че искам да имам дете. На 36, след три опита инвитро, аз държах в ръцете си най-голямото богатство за мен – Кристиян. Аз съм самотен родител и знаех, че няма да ми бъде лесно, но, че ще дам всичко от себе си, за да има синът ми прекрасно детство. В началото разчитах единствено на помощта на майка ми. После се появи Пенка. Бях си записала телефонния ѝ номер от плакат с надпис „Безплатни посещения по домовете от патронажна сестра“, докато бях още бременна. В продължение на година и половина тази жена направи толкова много за мен и детето. Успях да кърмя сина си десет месеца, въпреки че имах проблеми. Съветвах се с нея за всичко – къпане, масажиране, хранене, прохождане и общуване. Подкрепата й беше безценна за мен, защото Пенка беше специалист, но и приятелско рамо, от което се нуждаех. Даваше ми увереността, необходима на всяка жена, докато опознава майчинството. Благодарение на нея Кристиян израсна здраво и лъчезарно дете. Вярвам, че ако всяко семейство има до себе си патронажна сестра като Пенка в първите, най-важни години от развитието на детето, ще има повече уверени родители и здрави бебета в България.“
 
От 2019 г. Министерство на здравеопазването ще въведе патронажната грижа във всички области на страната, като използва опита от пилотните Центрове за майчино и детско здраве, а УНИЦЕФ ще подкрепи отблизо процеса чрез техническа и експертна помощ, и обучения. За да продължи успешната работа на патронажните сестри в областите Сливен и Шумен, докато услугата стане достъпна за всички семейства в България, организацията има нужда от подкрепата на дарителите.
 
Като част от кампанията за ранно  детско развитие „Грижа, любов, игра за всяко дете“, УНИЦЕФ разработи насоки за пълноценна грижа за децата в първите 1000 дни от развитието им. Практически съвети за отглеждането на децата в първите три години, можете да вземете безплатно на сайта на УНИЦЕФ roditel.unicef.bg.
 
Може да подкрепите дейността на УНИЦЕФ за семействата с малки деца като изпратите SMS с цифра 5 на 1021 и дарявате 5 лв. месечно*.

ДДС и други такси не се начисляват за абонати на всички мобилни оператори. Повече информация на: roditel.unicef.bg. Общи условия на www.unicef.bg.

*Историята  е базирана на истински случай от работата на Центъра за майчино и детско здраве в Сливен, подкрепен от УНИЦЕФ, но името е сменено.

Коментирай