Семейство

Как музикалните уроци развиват децата

Свиренето на даден инструмент може да помогне на детето в образованието, както и да подобри социалните му умения

26.06.2019г. / 16 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Децата са вече във ваканция и едно от най-важните неща е какво да измислим за тяхно занимание през лятото, така че да ги отдалечим максимално от телевизора и компютъра. Повечето родители искат да предложат на децата си възможност за приятно занимание, което да запълва времето им, но и да им помогне да развият ново умения или да придобият полезни знания. Често се ориентираме към творчески работилници, езикови школи, курсове за млади програмисти, но сякаш забравяме за музиката. А тя освен че ни забавлява и допълва емоционалното ни настроение, би могла да ни обогати и да допринесе за развитието на нови умения. Ако търсите мотив да запишете детето си на музикален курс, било то за пеене или свирене на някакъв инструмент, ще ви запознаем с няколко любопитни твърдения за стойността на музикалните уроци в живота на едно дете.

Те подобряват академичните умения.

Музиката и математиката са свързани и това не бива да ви учудва. Чрез разбирането и усещането на ритъма, звуците, скалите, децата се учат как да разделят, да създават фракции, да разпознават модели. Изглежда така сякаш музиката дава възможност мозъка на детето да разбере по-добре някои моменти от математиката именно чрез това натрупване на познания. Часовете по обучение на музикален инструмент пък запознават децата с основите на физиката. Например, подръпването на струните на китарата или цигулката учи децата на хармонични вибрации. Дори и инструменти без струни като барабани дават възможност на по-големите децата да изследват научни принципи, което само ще им бъде от полза в училище. 

>> Забавни начини децата да учат чужд език <<

Развива физически умения.

Някои определени инструменти като перкусии например, помагат детето да развие координацията и фината моторика, тъй като се изискват много движения на ръцете, раменете и краката. Този тип инструменти са прекрасни за деца с много енергия. Струнните и клавишните инструменти пък изискват друг тип движения на дясната и лявата ръка, подобрявайки техните възможности. Освен че укрепват и правят движенията по-стабилни, свиренето на музикални инструменти прави децата по-устойчиви в нестабилни позиции на тялото. 

Изгражда социални умения. 

Груповите уроци изискват интеракция и комуникация между децата в групата, което окуражава екипната работа и стимулира колаборацията. 

>> 5 безценни урока, на които спортът учи децата <<


Създава предпоставки за дисциплинираност и повече търпение.

Да изучаваш музикален инструмент или да посещаваш уроци по вокални умения не е просто приятно занимание, а сериозен ангажимент, който учи детето да бъде търпеливо и упорито, ако иска да постигне добри резултати. Дори и да се прояви талант, трудът и дисциплината са ключови елементи от музикалното обучение. Груповите занимания имат съществен принос в подобряването на търпението, което детето трябва да има, съобразявайки се с другите. 

>> Как да възпитате у детето си бъдещ предприемач <<

Запознава детето с нови култури.

Изучавайки един музикален инструмент или дадено произведение, децата откриват колко важна роля играе музиката в една култура. Опознавайки музикални творби и инструменти, децата научават нови неща за непознати култури, държави, творци. 

>> Как да попречим на детето да прекара лятната ваканция пред екрана <<

Стимулира самочувствието им.

Музикалните уроци дават възможност децата да се изявят, като същевременно получават градивна критика или похвала. Използвайки градивната критика и превръщайки я в положителна промяна, помага на децата да изградят самочувствие, което само ще им бъде от полза, защото е базирано на умения, талант и последователност. Самочувствието, формирано вследствие постигането на реални резултати, може да окаже позитивно влияние върху умението за публична реч в бъдеще и овладяването на притеснението при излизане на сцена.

Коментирай