Семейство

Как да бъдат преодолени проблемите с образователната среда на децата с аутизъм

Практическото и научно знание в областта на аутизма се срещат по време на конференцията „Аутизмът не е присъда!“

24.10.2019г. / 17 15ч.
Мария Дуковска
Как да бъдат преодолени проблемите с образователната среда на децата с аутизъм

Първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!“, която ще се състои от 11 до 13 ноември в София, е посветена на споделянето на напредъка в практическото и научното познание за аутизма. Част от водещите лектори на форума – световнопризнати експерти в областта, за пръв път ще представят пред българската аудитория най-новите възможности за подобряване начина на живот на хората с аутизъм.

Един от акцентите по време на конференцията ще бъде и темата за проблемите, които имат децата с аутизъм с образователната система. Експерти в областта споделят, че в световен мащаб най-голямата трудност за тези младежи в училище идва оттам, че те трудно срещат професионално подготвени специалисти, които са готови да работят с тези деца, да подпомогнат тяхната социализация и да ги подкрепят в постигането им на по-добри резултати.

Необходима е още много интервенция и много работа, както с учителите, така и с техните връстници, тъй като децата с аутизъм представляват сериозно предизвикателство най-вече с това, че те имат различно поведение“, споделя Калоян Дамянов, директор на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в София. Според него от съществено значение е този проблем да бъде поставен и в общественото внимание, за да могат хората с аутизъм да срещат повече разбиране у околните и да бъдат успешно приобщени към социалната среда.

Някои от най-често срещаните проблеми на хората с това поведенческо разстройство са:

  • трудности при изграждане на контакт с околните;
  • изразяване на собствените емоции;
  • забавяне в развитието на речта;
  • затруднения в самостоятелността.

Какви могат да са решенията за тях ще бъде обсъдено по време на уъркшоповете, част от конференцията. В малки групи лекторите на форума ще очертаят пред участниците конкретни практически стъпки, давайки реални примери от дългогодишния си опит в работата си с хора от аутистичния спектър.

Събитието е насочено не само към експерти, терапевти и родители, но и към всички, които искат да получат актуални експертни знания в областта на аутизма.

Конференцията „Аутизмът не е присъда!“ се организира в партньорство с Az-jenata.bgАгенция Кросс, сп. Здравен журнал, сп. Кенгуру, Болен здрав, Здравен навигатор, Zdrave.net, Розали, По-здрави днес, Първите 7, MedicalNews, Madamsko, Здравето има значение, Дарик Радио.

Коментирай