Семейство

Асен Блатечки за децата си: Обичам да се гушкаме и целуваме непрекъснато

Асен Блатечки, Алек Алексиев и Александър Сано споделят открито за бащинството и връзката с децата си

11.11.2019г. / 15 21ч.
Аз жената
Снимка: Илиян Ружин

Снимка: Илиян Ружин

Броени дни преди Седмицата на бащата журналистът Константин Вълков и актьорите Асен Блатечки, Александър Алексиев и Александър Сано говориха за бащината грижа в компанията на медии и граждански организации. Традиционно, за 6-та поредна година, Седмицата на бащата ще бъде втората седмица от месец ноември (11 – 17).

Какво означава да бъдеш баща? Как да останеш автентичен със своите деца? Нужно ли е да оправдаваш наложените клишета и кои са приоритетите на един съвременен родител в динамичното му всекидневие?

Какво „е“ и какво „не е“ един съвременен баща – така Константин Вълков, самият баща на две деца, откри дискусията за връзката между таткото и детето. Дискусията се разгърна в разговор с трима известни татковци – актьорите Александър Алексиев, Александър Сано и Асен Блатечки, които говориха за истинските истории от живота и добрите примери в медиите, които биха окуражили един баща да даде на своето семейство най-доброто, на което е способен, но и в което искрено вярва.

Най-голямото задължение на родителите е да бъдат щастливи заради децата си“ – сподели Александър Сано, който шеговито призна, че избягва да си задава въпроса колко добър баща е и винаги разчита на интуицията в отношенията си със своите деца.

Александър Алексиев разказа за голямото си семейство и представи един по-различен аспект на бащинството през ролята на мъжкия авторитет в лицето на по-големите му братя. „Когато снимах филма „Възвишение“, се налагаше да пътувам и да отсъствам от вкъщи доста време. Отне ми месеци да върна доверието на дъщеря ми в нашата връзка – но, да, всеки ден правиш стъпка след стъпка към детето си и не се отказваш.

Обичам да се гушкаме и целуваме непрекъснато – предвид малкото време, използвам всяка възможност, когато сме заедно с децата. Не трябва да се забранява, а да се обясни защо нещо не трябва да се прави – най-важното е да бъдеш приятел с децата си“, продължи разговора Асен Блатечки. Актьорът и останалите събеседници обърнаха внимание колко важно е децата да бъдат възприемани като равностойни личности от родителите.

Дискусията обхвана важни моменти в живота на бащата – обсъждането на забранените теми, близостта, приятелството, грижата и търсенето на качествено прекарано време. И четиримата татковци бяха категорични в едно – образът на бащата може да бъде различен, семейните конфигурации могат да се променят във времето, но дълбоката връзка между родител и дете се изгражда всеки ден с любов, смелост и търпение.

Седмицата на бащата е инициатива на световната и национална кампания „Да бъдеш баща“ и ще се проведе в цяла България между 11 и 17 ноември за 6-та поредна година, включвайки над 300 организации, свързани с детското отглеждане и образование: детски ясли и градини, училища, музеи и театри, детски центрове и програми. Тази година Седмицата е посветена на четенето заедно и ще бъде под мотото „Истинският мъж не говори празни приказки“.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати