Семейство

За агресията в семейството – как да преборим проблема

Д-р Огнян Димов разглежда темата в новата си книга „Агресията в семейството“

05.06.2020г. / 14 26ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Вербална агресия, физически тормоз, домашно насилие – агресията е навсякъде около нас. Среща се все по-често в училищната среда, у дома и на улицата. Безпричинната агресия е проблем на нашето време, а по всичко личи, че сме далеч от това да се справим с нея. По темата с агресията в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR говори д-р Огнян Димов, който издаде нова книга „Агресията в семейството“.

„Всичко започва от самите нас“ – казва доктор Огнян Димов в новата си книга. Как да започнем разговор със самите нас?

По думите му това е книга за самоанализ, а мазохистичното начало е заложено в хората.

Свързани статии

„Хората, които ви казват, че нямат проблем, са тези, които имат най-голям проблем. Това е книга, която говори за яснотата към нас самите. Трябва да разделим емоционалните прояви – насилие и агресия. Към насилието спада и физическият тормоз“, отбеляза д-р Димов.

Той добави, че в семействата често се поддържа желанието да нараняваме другия бавно и постепенно – за това е акцентът в книгата.

„Колкото по-трудно признаваме проблема и го отхвърляме, толкова повече той ще ни преследва. Важно е да започнем да разговаряме за проблема, по този начин ние го правим по-поносим. Следващата крачка е да видим откъде в детството ни идва този проблем“, посочи психоаналитикът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него в чужбина е въпрос на гордост да се посещава психолог или психоаналитик, защото това означава, че се опитваш да живееш в яснота със себе си.

„В България все повече хора търсят тази помощ, но все още трудно правим разлика между психотерапевт, психоаналитик и психиатър“, подчерта д-р Димов.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Коментирай