Семейство

Командир Надежда Петрова и нейните най-любими места в света

Интервю с пилота на "България Еър" Надежда Петрова за проекта School is Cool

28.09.2020г. / 15 32ч.
Мария Дуковска
Надежда Петрова. Снимка: личен архив

Надежда Петрова. Снимка: личен архив

Az-jenata.bg стартира проекта School is Cool, посветен на новата учебна година и предизвикателствата, свързани с образованието днес и интензивното използване на технологиите.

В поредица от няколко интервюта ще ви срещнем с родители на ученици на различна възраст и посещаващи най-разнообразни училища, за да разберем какви са очакванията им за новата учебна година.

Днешната ни среща е с една изключителна дама – Надежда Петрова. Тя е един от командирите на националния превозвач „България Еър“ и впечатлява не само с уменията си на опитен пилот, но и с прекрасна, лъчезарна визия. 

Срещаме се с Надежда с любопитство и желание да разберем повече за нейната вълнуваща професия, която обратно на повечето пилоти, се оказва, че не е била детската ѝ мечта, но пък се превръща в голяма любов и тръпка.

Освен за емоциите по време на полет, с командир Петрова разговаряме на теми образование, онлайн обучение и какви са надеждите на Надежда за новата учебна година.

Надежда Петрова е майка на две деца, като големият ѝ син е ученик.

От колко години сте пилот и как се случи любовта ви към авиацията?

Любовта ми към авиацията се зароди много неочаквано и спонтанно. Бях студентка по счетоводство и контрол, но по стечение на обстоятелствата тогава съдбата ме събра със страхотна компания от приятели извън университета, които, забележете – бяха пилоти.

Постоянно слушах и попивах техни истории, възхищавах им се, и тайничко се надявах един ден да стана като тях. Всъщност те повлияха най-много на решението ми да стана пилот.

И ето ме, около 11 години по-късно – командир не къде да е, а в националния превозвач на Република България. 

Любимият ви момент в един полет?

Знаете ли... трудно е да определя точно един момент. Всеки пилот ще ви каже, че всяка една минута във въздуха е уникална сама по себе си. Изгревите, залезите са невероятни. Невероятно е да видиш и Москва отвисоко през зимна вечер, когато всички светлини са запалени. Страхотно е и когато приземиш самолета и чуеш ръкоплясканията на пътниците в пасажерския салон.

Сред пасажерите ѝ понякога са и звезди. Спомен с Кубрат Пулев. Снимка: личен архив

Кое е мястото, на което винаги бихте се върнали с удоволствие?

Обиколила съм цял свят – и по работа, и на екскурзии, и смело мога да кажа, че мястото, на което винаги се връщам с удоволствие, е вкъщи, при децата ми.  Иначе всеки град и държава имат своя чар, особено когато имаш повече време да ги обиколиш и когато си с хубава компания. Може би обаче Италия е страната, която винаги успява да ме плени. От цветните малки улички,  през красивите заливи и планини, до невероятно вкусната храна и ароматното вино... Всичко там е ужасно красиво и за мен лично може да се олицетвори с думата „любов“. 

Снимка: личен архив

Децата ви искат ли да ви последват в професията, имат ли такива мечти?

Хаха, това е много добър въпрос. Дали искат да ме последват, не знам, защото са още малки. Но безспорно много обичат да се хвалят с това, че майка им е пилот. Разбира се, ако някога решат да тръгнат по моя път, бих ги насърчила. Но за мен е важно те самите да изберат професията си и, живот и здраве, един ден да отиват на работа с усмивка и желание – така както аз. Надявам се да сбъднат мечтите си, така както аз сбъднах моята. В коя професия – те ще изберат един ден. 

Най-красивата гледка, която сте виждали пилотирайки?

Нощната Москва, за която ви споменах по-рано. Сега заради коронавируса летим до Москва с прекачване в Лондон. За щастие полетите са удобни и с кратък престой, така че въпреки рестрикциите на Русия, отново може да видите приказната нощна Москва с нашите полети.

Снимка: личен архив

Как реагират хората, когато разберат, че сте пилот и имали ли сте забавни ситуации?

О, много са. Имала съм всякакви ситуации – имало е пасажери, които когато чуят, че жена ще пилотира, са искали да слязат от самолета. Имало е и такива, които са изчаквали да приключи полетът, за да ме поздравят и да ми благодарят за мекото кацане. Професията ни е страхотна и освен красивите гледки, удовлетворението да видиш усмивките по лицата на хората в края на полета, е много голямо. 

Добрата физическа форма е основно изискване за вашата професия. Вие как я поддържате, намирате ли време за спорт, храните ли се по-специално?

Не се храня по-специално, дори обичам да се глезя с любимата храна. Но за сметка на това се стремя да тренирам редовно. Основно ходя на фитнес. Много обичам и излетите сред природата със семейството ми.

Изминалата учебна година подложи учители, ученици и родители на големи предизвикателства заради дистанционното обучение. Как премина тази форма на обучение във вашето семейство по време на извънредното положение? С какви трудности се срещнахте? 

Ситуацията от месец март насам подложи всички ни на огромни изпитания и стрес. Мисля, че във всяко семейство хората са го изживели по почти един и същи начин – страх за собственото здраве и за това на близките ти, страх от това да не останат без работа, страх от това, което предстои и накъде ще отидат нещата. 

В тази толкова объркана и непредвидима ситуация мисля, че онлайн обучението премина доста адекватно и на добро ниво, доколкото може, разбира се. Най-трудно за нас беше да свикнем със социалната изолация и с постоянно променящата се ситуация.

@Мира Дерменджиева/Webcafe.bg

Как успявахте да се справите с работата и обучението? В кой клас е детето/децата ви?

Големият ми син, който ходи на училище, се справя чудесно сам с всичко. Не ми се налага да влагам време в това, което прави. Той е изключително отговорен,  разбира от компютри и онлайн обучение повече от мен, което ми спестява много задачи и за което му благодаря от сърце. Така не трябва да се разкъсвам между работата и училището.

По какъв начин се организира дистанционното обучение в училището на вашето дете, имаше ли иновативни решения, които ви улесниха в процеса и бихте препоръчали?

В училището на сина ми всичко беше организирано на много високо ниво и учебната година премина сравнително спокойно, въпреки перипетиите.  

За разлика от нас, децата често свикват много по-бързо с новостите. 

Как оценявате приноса на новите технологии в образованието? Кои са любимите ви технологии, които предпочитате и как те помагат в развитието на децата ви?

Новите технологии променят света, начина ни на живот, общуването. Както видяхме – благодарение на тях ученето и работата на някои хора могат да стават дистанционно, което беше особено ценно тази година. 

Аз самата приветствам промяната и иновациите. Единственото, което ме притеснява е, че чрез новите технологии и социалните мрежи се създава измамната илюзия, че общуването между хората става по-лесно, но това не е така. Никоя технология не може да замени „живото“, истинското общуване и контакта между хората. Според мен големият проблем за следващите поколения ще бъде това отдалечаване в комуникацията между хората. Радвам се, че част от живота ми мина без тези технологии. 

Важен ли е спортът от живота на децата ви? Насърчавате ли ги да спортуват и към какъв спорт са се ориентирали?

Спортът е много важна част от физическото и психическото здраве и съзряване на децата. Колективните спортове помагат особено много в това отношение. Децата, които се занимават със спорт, израстват със самочувствие и са доста комуникативни. Реших, че ще оставя моите деца сами да си открият спорта, подходящ за тях. Искам да опитват различни неща, докато намерят това, което им харесва.  

Ползват ли децата ви дигитални образователни платформи и какво е мнението ви за тях?

Не, не ползват.

Как осигурявате среда за безопасен интернет на децата си? Имате ли правила и ограничения, чрез които да се опитате да предпазите детето от опасности във виртуалния свят?

Среда за безопасен интернет не може да се осигури, ако детето не е запознато и няма отговорността да се пази само. Затова съм говорила много с моите деца – за целия фалш в интернет, за фалшивите профили в мрежите, за измамниците и техните схеми, както и за това, че в интернет не можеш да вярваш на нищо. Така се опитвам да ги науча да мислят, да се пазят сами и да не вярват на всичко, което виждат написано или качено в социалните мрежи.

Къде обичате да водите децата си в свободното ви време? Имате ли любимо място, на което ходите често?

В свободното ни време най-важното нещо е на първо време да се наспим. След това е всичко останало. Обичаме да мързелуваме, да гледаме филми, да ходим на разходки в паркове и в планината, по детски площадки. Общо взето – нормалните неща, които всяко семейство обича да прави. 

@Мира Дерменджиева/Webcafe.bg

Вашето семейно хоби с децата?

Нямаме семейно хоби като да ходим за риба или на пикник всяка събота. Никога не сме имали по простата причина, че работим на уикенди и по празници и графиците ни са различни. Затова, когато всички се съберем заедно, често не знаем какво да правим и просто решаваме да излезем на разходка. А по време на разходката изникват различни идеи.

Очакванията ви за новата учебна година?

Новата учебна година според мен ще е много по-объркана от изтеклата. Вече сме свидетели, виждаме какво става – класове и семейства под карантина заради един ученик с положителен тест. И когато веднъж останеш под карантина – добре, но какво ще стане ако се наложи да останеш и втори, и трети път? Как ще работиш, ако трябва през две седмици да оставаш вкъщи за по две седмици? 

Понякога си мисля, че може би ще е по-добре децата да останат да учат онлайн от вкъщи. Има други моменти, в които си мисля, че заради социалния контакт е по-добре да ходят на училище. Не знам, самата аз съм объркана. Единственото, което знам, е че това ще е може би най-шантавата учебна година.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

Желая на всички на първо място да бъдат здрави и щастливи. Ако 2020-а година ни научи на нещо, то това е, че здравето на нас и близките ни, е най-важно. А щастието – до голяма степен произлиза от това ние и те да сме добре физически и психически. 

Желая им и да сбъдват мечтите си. Като човек, чиято мечта буквално го е накарала да лети, им желая да се борят за това чувство на удовлетворение и да вярват в себе си.

Коментирай
Свободно време