Семейство

Деца в кухнята – фонтани от смях

13.10.2007г. / 07 36ч.
Вергиния Генова
Деца в кухнята – фонтани от смях

Допускате ли децата до печката, или ги отпращате в детската стая да играят, когато трябва да правите вечеря?

Повечето жени искат да им е чисто и спокойно, когато се занимават с приготвянето на храната за семейството и затова отпращат децата да играят някъде по-надалеч. Наистина така по-бързо приключват с готвенето, но пък отблъскват децата от себе си и от домакинските задължения.

Никак не е лоша идеята да ги въвлечем от малки в готвенето. Децата обичат да помагат и да са до вас. А всички знаем, че домакинската работа е толкова много и за повечето от нас е досадна.

Ако затваряме малчуганите в детската, докато работим в кухнята, защото искаме да свършим бързо, за да можем след това на спокойствие да им обърнем внимание, то често се оказва, че такова време просто не се намира. Докато свършим всичко, сме толкова уморени, че не можем името си да кажем, а какво остава да играем на индианци, на кукли или да четем приказки. Затова добра идея е да бъдем мултифункционални майки и домакини докато е време. Защото, ако не обръщаме внимание на децата докато са малки и не ги въвличаме в домашната работа, после тя ще им бъде скучна, непозната и непривична, а те ще са се отдалечили от нас.

Когато са били малки и са имали нужда от нас, ние не сме намирали време за тях, после те естествено ще мислят, че е дошло тяхното време да нямат време за нас.

А готвейки ще имаме възможност хем да общуваме с тях, хем да ги научим на важни неща, хем да се забавляваме заедно. Наистина ще е доста по-разхвърляно, очите ви трябва да са и на гърба, особено ако децата са повече, но пък ще е много по-интересно. Готвенето ще бъде вашето малко домашно приключение. И обучение.

Тогава е времето, когато те ще наблюдават внимателно как се използва нож, как се включват електроуредите, как се меси тесто или как се прави баница. В зависимост от възрастта им може да им даваме да изпълнят някои от операциите.

Най-малките ще се радват да подават тенджерите и лъжиците. По-големите да мият плодовете и зеленчуците, да отмерват продуктите, да изрязват с формички тестото за новогодишните сладки или сами да украсят тортата за рождения си ден. Дори и най-малките под ваше наблюдение могат да включат кухненския робот или микровълновата печка.

Забелязали ли сте, че когато децата участват в нещо са много по-ентусиазирани и да го използват или опитат след това? Ако са участвали в приготвянето на обяда и сами са избирали дали да сложите повече морковчета или картофки, после няма да кажат – аз тази супа не я харесвам... а ще бъдат горди и ще поискат дори и допълнително. Измисляйте заедно имена на храната, която приготвяте. Супата топчета може да не се казва вече така, а да бъде футболната супа на Митко, например. Зеленчуковата може пък да има някое цветно име. Дори може да си записвате рецептите във ваша рецептурна книга. Или да помолите дъщеря ви да записва в специална готварска тетрадка.

Тази игра е много полезна и за справянето със злояди деца.

Ако децата като малки са свикнали да ви помагат и да участват в готвенето, като пораснат е по-вероятно да продължат. Вие ще сте прекарали доста време заедно в кухнята и ще сте сигурни, че вашият тийнейджър може сам да си опържи яйце, без да подпали къщата, да си приготви обяд, без да се пореже и няма да трябва да кара само на сухи сандвичи, които вие сте му приготвила от вечерта и сте прибрала в хладилника. А и ще бъдете по-спокойна, че той знае кое как се използва, има навици да борави с електроуреди и няма да стане някоя злополука.

Да не забравяме и другото полезно следствие, че децата ще започнат да харесват готвената храна, което определено е доста по-здравословно от постоянното тъпчене с пици и хамбургери.

Иначе готвенето е самотно и скучно занимание, а когато сте с детето може да разказвате приказки как доматите и краставиците са се отправили на пътешествие към голямата салатна купа, това би развило въображението у децата и би ги подтикнало сами да започнат да измислят такива приказки.

А когато пораснат, можете да ги посветите в кулинарните тайни на вашата фамилия, както са правели старите сладкари и готвачи.

Не мислете, че готвенето и помагането в кухнята е работа само за момичета. Винаги е преимущество за един мъж да може да готви, не знаете колко дълго ще живее като ерген? А ако сте го научили да готви вкусно и превкусно, по-вероятно е по-бързо да си намери жена. Времената се менят и вече не само мъжете търсят жена, която да готви превъзходно. Винаги е секси мъжът да изненада с гозба по негова рецепта.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Аз ( преди 11 години )
Абсолютно съм съгласна със статията.Научавам неща,за които за съжаление не съм се и сещала...Аз съм от работещите майки и имам дъщеря на 3г.Тя непрекъснато търси контакт с мен,който трудно усъществяваме за съжаление.Домакинската работа-край няма!Идеите са невероятни и страшно умни!Благодаря.А що се отнася до бъркотията-голяма работа!После пък ще почистим заедно!:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
svetla ( преди 11 години )
Да, добра тактика за злояди деца ,но и детето трябва да има желание да прекара малко време в кухнята. В противен случай е трудно да го привлечеш или пък то ако реши нещо да помогне, вие ще станете пишман от бъркотията, ,която може да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар