Носим товар не само като излишни килограми или когато пазаруваме. Онзи невидим багаж, който пречи, се нарича емоционален. Знаем, че ни кара да се чувстваме зле, но въпреки това не почистваме душата си от него. Емоциите, през които преминаваме, оставят следи в нас и ни оформят като личности.

„Прошката е процесът на отпадане на емоционалния ви багаж.“ – Тим Фарго

Кой е онзи емоционален багаж, от който не се нуждаете повече?

Вие не сте вашето семейство

Семейството, в което сме израснали, до голяма степен ни оформя като личности. Някои са имали хубаво детство, изпълнено с усмивки, приятни спомени, имат прекрасна връзка с родителите си, които винаги са били тяхна опора и добър житейски пример. Семействата са различни. В някои има развод, дългогодишни конфликти, лошо детство, насаждане на ниско самочувствие. Това води до скрити емоционални проблеми, които пречат по много начини на възрастния индивид.

Притча за щастието

Може себеоценката му да е ниска, да вярва, че не може да създаде щастливо и здраво семейство, защото ще повтори модела на родителите си. Емоционален багаж, който мигновено трябва да бъде изхвърлен, ако не искате да провалите щастието си. Защото вие не сте вашето семейство, вие създавате вашите връзки и не трябва да позволявате на никого да ви убеди, че не сте невероятни и стойностни като личности.

Истини за живота, които да си припомняме всеки ден

Вашият настоящ или бъдещ партньор не е бившият ви

Любовните връзки също са различни, някои са силно разочароващи, оставят болезнени спомени и убеждението, че ние няма да намерим достоен партньор. Това автоматично ни настройва отрицателно към своя бъдещ или настоящ партньор. Ако са ни изневерявали, не сме просто предпазливи, а твърде мнителни.

Притча за страха и тревогата

Ако някой е предал доверието ни, ние се затваряме в себе си и не сме споделящи. Връзката се гради върху доверие и увереност. Затова в процеса на нова връзка си дайте шанс да опознаете партньора, за да може да заслужи доверието ви. Не тръгвайте към него с минал емоционален багаж. 

Още по темата

Спрете да се обвинявате

Никой не е идеален и през годините е допускал грешки, дори в настоящето се случва да допуснем такива. По-емоционалните личности не успяват да си простят, а се обвиняват години наред за минали събития, понякога дори и за независещи от тях обстоятелства. Няма как да променим миналото, но можем да се поучим от него и да положим усилия да не повтаряме грешките си от тогава. Вината е контрапродуктивна. Не позволявайте на негативните емоции да ви пречат, не позволявайте на никого да ви вменява чувство на вина, освободете се от тях.