Семейство

Как да почистите прахосмукачката правилно?

Добре е след всяко чистене да проверявате дали в тръбите няма останали топки косми или други дребни предмети

06.06.2021г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прахосмукачката прави стаите чисти, като събира в себе си праха. Дори и след като изхвърлите контейнера или торбичката, част от мръсотията все пак остава в уреда. А мръсната прахосмукачка не може да функционира добре – всмуква много по-малко и на практика единственото нещо, което прави, е да разнася праха наоколо. С течение на времето натрупаните прахоляци могат да доведат и до по-сериозни повреди.

За да сте сигурни, че Вашият домакински уред не само ще работи ефективно, но и ще бъде в пълна изправност, е нужно да го почиствате правилно и редовно. Ето как:

Грижете се добре за торбичките

Най-честата причина за затрудненото всмукване е, че прахосмукачката е задръстена с прах. Това кара машината да губи мощност, като в същото време води до бързо прегряване. Обикновено прахосмукачките имат индикатор, който показва кога торбичката е достатъчно пълна. Той може да е светлинен или механичен.

Никога не използвайте за втори път еднократна хартиена торбичка. Освен че събира мръсотията, тя е и част от филтриращата система. Когато фините дупчици в нея се задръстят, това намалява ефективността на работа на прахосмукачката.

Ако имате торба от плат за многократна употреба, изпирайте я внимателно след всяко изпразване. Така ще премахнете натрупания в дупчиците прах. Не я търкайте и дърпайте много силно, за да не повредите материята и да не направите дупките ѝ по-големи.

Ако Вашата прахосмукачка е без торба, изпразвайте и измивайте добре контейнера след всяко чистене. Повечето контейнери имат ограничителна линия за максималното количество смет, което могат да поберат, без това да влоши работата на машината.

Добре е след всяко чистене да проверявате дали в тръбите няма останали топки косми или други дребни предмети, които да ги задръстват.

Не пропускайте филтрите

Голяма част от прахосмукачките имат допълнителен филтър, който може да се почисти, измие или подмени. Когато той се задръсти с фини частици, машината започва да работи по-лошо, да загрява или да отделя неприятна миризма на прах. Обикновено този филтър се намира в задната част на прахосмукачката, но при различните модели може да има вариации.

Ако имате хартиен HEPA филтър, ще трябва да го подмените с нов – той не може да се почиства или мие. Ако филтърът може да се пере, просто го изплакнете добре с хладка вода и го оставете да изсъхне напълно на въздух за поне 24 часа.

Почиствайте четката

Главата на четката на прахосмукачката често задържа косми и конци. Ако са се оплели, препоръчваме внимателно да ги отрежете, вместо да дърпате, за да ги измъкнете. Някои глави имат вдлъбнатини между редиците косъмчета, чиято цел е да улеснят преминаването на острието и да предотвратят отрязването на части от самата четка.

Ако четката няма електрически елементи, препоръчваме да я измиете с топла вода. Изтъркайте и косъмчетата, за да премахнете набитите в тях прахоляци. Преди да я използвате отново, се уверете, че е напълно суха навсякъде, в противен случай рискувате да повредите машината.

Премахнете миризмата

Ако не чистите достатъчно често прахосмукачката, тя започва да разпространява неприятна миризма. Ако случаят е такъв, погрижете се да изпълните всички указания дотук. Освен това може да измиете и тръбите или пластмасовия контейнер със сапунена вода. Задължително ги оставете да изсъхнат напълно, преди да ги използвате отново.