Семейство

Детската стая, която сбъдва мечтите на всеки ученик

Ако ви предстои обзавеждане на детска стая ще ви помогнем с няколко ценни препоръки

03.09.2021г. / 08 19ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Мебели Виденов".

Снимка: "Мебели Виденов".

Детската стая е вълшебният оазис в един дом - място, в което смехът и игрите никога не стихват. Звучи магично, нали? Всеки родител мечтае детето му да се радва на своя собствена стая, обзаведена по красив и удобен начин, който позволява хлапето да играе, да се забавлява и да почива пълноценно.

Задачата обаче постепенно се усложнява, когато детето порасне и стаята трябва да се пригоди не само за игри, но и за учебни занимания. В условията на дистанционно обучение през последните две години детската стая се превърна в още по-важен елемент за спокойствието на цялото семейство.

Ако и на вас ви предстои да обзавеждате и организирате интериора в детската стая на ученика/ученичката ви, ще ви помогнем с няколко практични съвета как това да се случи успешно.

Фокус върху къта за учене

Когато детето е малко ние концентрираме внимание върху зоната за игра. Стремежът ни е да има достатъчно пространство за любимите играчки, с които се забавлява. Освен да има място за игри, не по-малко важно е интериорът в стаята да е обезопасен и съобразен с възрастта на малчугана. Но с напредването на възрастта и особено щом детето вече е ученик, фокусът пада върху обособяването на удобен и практичен кът за учене. 

Главен герой в този кът трябва да е негово величество детското бюро.

Дори и ситуацията с коронавируса и дистанционното обучение да не се усложни в бъдеще, бюрото и столът към него трябва да са много удобни на детето, така че да може да прекарва спокойно няколко часа на тях.

Бюрото и столът следва да са в такава позиция и височина, че да не се налага детето да се прегърбва, когато пише, чете или работи на компютъра. Краката трябва да се опрени на пода, не бива да висят във въздуха, ако столът например е твърде висок, защото това също ще доведе до сериозен дискомфорт при по-дълго седене. 

При избора на подходящо бюро е добре размерът да не е по-малък от 60 на 120 см, а височината на бюрото зависи вече и от височината на детето. Когато търсите мебели за бъдещия ученик не забравяйте, че децата днес разполагат с огромен брой пособия, а учебната програма изобилства не само от учебници и учебни тетрадки, но и от множество помагала, както задължителни, така и препоръчителни. Това налага бюрото да е оборудвано с достатъчен брой шкафчета или рафтове, в които да поместите всички материали не детето с лекота, без да се създава излишен хаос.

Относно избора на стол препоръчително е да има колелца, за да може да се мести по-лесно при необходимост, както и да има възможност височината да се настройва спрямо ръста на ученика. 

Обърнете внимание на материите и материалите

За обзавеждането на перфектната детска стая можете да се допитате до професионалистите от "Мебели Виденов", които с радост ще ви насочат към най-подходящия интериор. Допитайте се до експертите и по отношение на подбора на материали за мебелите, които ще купите.

Подкрепете осветлението с настолна/нощна лампа

Когато организирате учебния кът в стаята се стремете бюрото да е възможно най-близо до прозорец, така че детето да учи на естествена слънчева светлина. За месеците, в които денят е по-къс обаче и се стъмва рано е добре да предвидите и достатъчно силно осветление в стаята.

Не допускайте детето да учи в сумрачна стая, с оскъдна светлина. Към основното осветление би било добре да добавите и подходяща настолна лампа за бюрото. В бъдеще време на ученика/ученичката ще се налага да изготвя различни проекти, за които ще е добре да разполага със силна светлина и една настолна лампа винаги ще е добре дошла в тези моменти. 

Поиграйте си с цветовете, но без да прекалявате

Знаем, че децата обичат ярките и свежи цветове. И това е съвсем естествено, цветната стая зарежда с невероятна енергия, който прекрачи прага ѝ. И все пак, когато обзавеждате стая на бъдещ ученик е важно да се съобразите, че очите не бива да се претоварват с много ярки цветове. Ако детето има любим цвят, например синьо или зелено, може да го използвате като основен акцент в интериора, но без да го миксирате с още ярки цветове, а да балансирате с няколко по-неутрални, пастелни нюанси. Така стаята ще носи настроение, но без и да се превръща в прекалено шарена и искряща.

Имайте предвид, че децата растат не само бързо, но и бързо променят вкуса си, докато съзряват. И ако днес са щастливи стаята им да е пъстра като дъгата, то това едва ли ще е тенденция за дълго. Затова бъдете далновидни и внесете цветен полъх с 1-2 ярки цвята, но не повече.

Ах, този гардероб

Децата растат и техните дрехи не само стават по-големи като размер и обем, но и стават още повече на брой, защото тенденциите се променят динамично и интензивно, а това налага честа смяна на облеклото. За да не се притеснявате къде ще се поместят всички тези нови дрехи в бъдеще, задължително предвидете по-голям и обширен гардероб. Ако гардероба, който купите е достатъчно голям и побере всички вещи на детето/децата ви, това ще облекчи и вашата домакинска работа, тъй като няма да се налага да местите дрехи из целия апартамент, а ще са ситуирани само на едно място.

Шкафове за играчки

За децата, които тепърва ще са ученици, както и за хлапетата в начален курс от 1 до 4 клас, играчките все още са важен елемент от техния живот и начин на забавление. Затова не бързайте да казвате "сбогом" на любимите им играчки, а предвидливо помислете за подходящ шкаф, който да ги побере. Чудесен вариант е леглото, което купувате да има такива допълнителни шкафове към него, в които да поместите играчки и други вещи на детето.

Детска библиотека

"Дом без книги прилича на тяло, лишено от душа." – Цицерон

В последните години една от темите, които широко се дискутират е защо съвременните деца не четат и как да ги стимулираме да обичат книгите. Един от най-лесните начини е да имаме обособено място в стаята на детето, където да е неговата библиотека.

Ако стаята не е много голяма и е трудно да се предвиди пространство за голям брой книги, винаги можете да попитате консултантите на "Мебели Виденов" за подходяща препоръка къде и как да позиционирате малка, кокетна библиотека или няколко красиви лавици, на които да сложите любопитни и интересни книги и енциклопедии, които да развълнуват и децата. 

Снимки: "Мебели Виденов".

Коментирай