Семейство

Свекърва ми не ме уважава, какво да правя?

Читателски въпрос до психолог Петя Георгиева

19.10.2021г. / 13 31ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Здравейте, моят въпрос е свързан с отношението или по-точно, с липсата на отношение от страна на свекърва ми към мен. Откакто сме семейство с мъжа ми, така и не успях да изградя нормални отношения с нея. Изобилства живота ми с примери, но един от най-ярките в последно време е, че наскоро бяхме болни цялото семейство, а майката на мъжа ми не ми се обади нито един път да ме попита как сме аз и детето. Доколкото знам, си пише със съпруга ми, но лично на мен не е звъняла или писала. Това ме кара да се чувствам пренебрегната и унизена и не знам как да реагирам.

Искам да подчертая, че през годините не сме имали конфликти, винаги съм се стремяла да се държа добре, възпитано, но тя няма никакво отношение към мен, което си мисля, че е нарочно, за да ме уязви и унижи.

С няколко думи, свекърва ми не ме уважава… и се страхувам, че отношенията ми с нея могат да навредят на отношенията с мъжа ми. Какво да правя, какво бихте ме посъветвали?Мога да допълня, че отношенията ми с нея изобилстват от подобни ситуации, при които се чувствам обидена, пренебрегната, унижена и много се страхувам това да не се отрази на отношенията ми със мъжа ми, защото той не вижда проблем в отношението ѝ към мен.

Н.К.

Отговор:

Здравейте,

Благодаря за въпроса! Тази ситуация е доста неприятна и за съжаление, доста често срещана.

Започвам най-напред с това, че мъжът Ви не вижда проблем в нейното отношение към Вас. Обърнете внимание в такъв случай дали той е прекалено близък с майка си? Често ли застава на нейна страна в спор или друга ситуация, при която двете с нея сте на различни мнения? Случва ли се често той да я защитава, дори и без особена причина или пък без да има нужда от това?

Ако отговорите на тези въпроси са положителни, то има голяма вероятност между тях да не се е случило емоционалното „отделяне“, което в определен етап здравословно се случва между родител-дете и той все още да е в детска позиция, вместо в позицията на зрял възрастен. Следете също така дали той подкрепя Вас, дали се застъпва за Вас, дали чувствате в негово лице опора. Ако да, то вероятно няма опасност отношението на майка му към Вас да повлияе върху Вашите отношения с него.

Свързани статии

Препоръчвам да се фокусирате върху изграждане и развиване на вашите отношения с него, защото, ако те са стабилни, няма как трети човек да им повлияе.

Друго, което би се отразило позитивно на неговото отношение към Вас, е той да усети, че показвате уважение и приемане към неговата майка. Като цяло, когато става дума за родители, това, което е важно да показваме и даваме е приемане и уважение – както към нашите собствени, така и към родителите на нашите партньори.

Също така, помислете честно и откровено за себе си какви са Вашите отношения с Вашите родители и дали и по какъв начин те отразяват отношенията между Вас и неговата майка?

Друга моя препоръка е, ако прецените, да се обърнете за съдействие към специалист в тази сфера. Аз оставам на разположение и Ви пожелавам успех.

Петя

* * *

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

За да запазим анонимността на читателите, ще публикуваме въпросите само с инициали.

Коментирай