Семейство

4 предимства на хората с трудно детство

По-лесно се оправят в трудни ситуации

10.12.2021г. / 05 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки човек расте в различна среда. Някои са се радвали на безгрижно детство, докато за други, то е свързано предимно с негативни спомени. Хората с трудно детство донякъде са ощетени, но от друга страна имат редица предимства, в сравнение с други. Така например те биха могли да имат по-добра памет и да са съпричастни, емпатични. Кои други качества ги отличават от останалите хора?

Какво трябва да разрешите в живота си преди да имате деца

Артистични умения

Историята познава много ярки примери за известни личности, които са имали трудно детство, но са станали известни благодарение на артистичните си умения. Учени от Калифорния правят интересно проучване, като анкетират 234 души с артистични професии като музиканти, танцьори, актьори, дизайнери и певци. Анкетата е относно тяхното детство, след което анкетираните са били разделени на 3 групи в зависимост от това колко трудно е било детството им.

Как да различите енергийните вампири и как да се справите с тях

В онази група, в която хората споделят, че са имали много трудно детство, оказва се са по-податливи на тревожност и срам. Любопитното е, че те са успели да се отдадат изцяло на изкуството, което им е помогнало да променят към по-добро своя живот.

Избор на „бърза стратегия“

Още нещо любопитно, което смятат западни учени базирайки се на наблюдения е, че хората, които са преживели значителни катаклизми в ранната си възраст, са склонни да взимат по-бързо решения в сравнение с другите.

Свързани статии

Бързо разпознаване на заплахата

Знаете ли, че норепинефринът е хормон, който ни помага да идентифицираме опасността. Той се синтезира в организма, когато се сблъскаме с нещо неочаквано или плашещо. Според изследване, проведено от клиничния психолог и невробиолог Иън Робъртсън, норепинефринът оказва положително влияние върху мозъка, когато е в умерени стойности, подобрявайки паметта и способността за учене. Ето защо хората с трудно детство по-лесно разпознават ситуации на опасност и намират начини да ги избегнат.

5 вярвания за парите, които ни правят бедни

Висока адаптивност

Когато едно дете расте в неблагоприятни за него условия, психиката му започва бързо да се адаптира към стреса. В резултат на това, детето изгражда умението по-лесно да се адаптира в различни ситуации и към промени, намирайки изход, когато е необходимо. Учените наричат това когнитивна гъвкавост.

Коментирай