Всеки има своите навици на харчене, които се основават на определени вярвания. Понякога ни се случва да направим прибързан разход за удоволствие и го разбираме по отрицателните цифри в бюджета ни. Какво толкова? Биха си казали някои. Е, това е само едно от погрешните вярвания за парите, които ни правят по-бедни. Вижте още няколко.

„Имам право да се отнасям добре със себе си.“

Думи, с които често се утешаваме след труден период. Тогава ни се иска да се възнаградим за стреса, през който сме преминали. Но такива харчове можем да си позволим, само ако разполагаме с достатъчно пари и не ползваме кредитната си карта. Разбира се, че трябва да си доставяме удоволствия, но е важно да пресмятате така разходите си, че да не се окажем отново в трудна ситуация и то финансова.

Как да организирате портфейла си, за да привлечете пари

„Човек един път прави сватба, така че тегленето на банков кредит е възможно.“

Много хора, които планират пищна сватба, не си правят добре сметката. Очакват да получат много пари от роднини и приятели, с които да върнат голяма част от банковия кредит. Погрешно вярване, което може да доведе до проблеми с партньора в даден момент, когато осъзнаете, че е можело да си организирате по-малка, семпла, но красива сватба, без да затъвате в големи дългове. Не бива и да се сравняваме с това кой каква сватба е имал, нали?

5 камъка за повече успех и пари

„Живея само веднъж, така че ще харча парите си тук и сега.“

Погрешно вярване. Разбира се, че е важно да живеем живота си пълноценно. Да си доставяме удоволствия, да имаме нови придобивки. Но замислете се колко подвеждащо е това вярване. Ако харчите парите си предимно за скъпа храна, напитки, ресторанти, постоянно си купувате дрехи, а не пътувате на красиви места, не надграждате уменията си с курсове, книги, това харчене дали прави живота ви пълноценен? В същото време не успявате да заделяте никакви средства и живеете от заплата до заплата.

6 навика на скучните хора

„Това е специален повод/важен момент, не трябва да пестя.“

Така е, в живота на всеки има специални поводи, но е важно да разграничим тези, за които си заслужава да отделим малко повече средства и такива, които са глупаво харчене на пари. Ако става въпрос за вашето здраве, закупуване на техника, без която не можете, спешна нужда от нови дрехи, обувки, тогава може да си позволите разход. Въпреки че понякога не внимаваме с техниката – понякога купуваме нещо скъпо, защото е модерно или наш познат има същото.

Още по темата

Също така, имате рожден ден и искате да го отпразнувате, но идеята ви изисква повече пари и преразход, за който ще ползвате заем, кредитна карта. Дали е разумно това харчене? Или е по-добре да направите по-скромно празненство?

„Миналия месец спестих повече пари, за да мога сега да похарча повече.“

Това може би звучи разумно, ако ви предстои ваканция и знаете, че ще ви трябват повече пари, но без да се стига до преразход. Ако искате да купите на всички коледни подаръци, както и за себе си, но без да надвишавате определени граници, които да ви вкарат в трудна финансова ситуация. И все пак, ако не се налага да похарчите спестеното, не си търсете поводи да го правите, а запазете спестяванията си.

По материали от brightside.me