Семейство

Знаци, че сте добър родител, дори и да не мислите така

Не критикувате детето си

10.01.2022г. / 18 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Родителите са различни. Едни са строги, други смятат, че е достатъчно детето да е чисто и нахранено и т. н. Може би няма родител, който поне малко да не се съмнява в това дали добре изпълнява тази си роля. Ако и вие се съмнявате, че се справяте добре, вижте няколко знака, които ще ви убедят в обратното.

Детето ви споделя с вас

За децата е важно да могат да споделят за своите постижения, успехи и щастливи мигове. Но също толкова важно е да могат да ви разкажат, когато имат проблем. А знаем, че малките се нуждаят също като нас възрастните от някого, който няма да ги осъди, който ще ги изслуша и ако им е необходимо да им да де и съвет.

7 черти на характера, показващи, че не уважаваме себе си

Не мислите, че добрите оценки са всичко

Когато детето ви получи слаба оценка в училище, то не трябва да се страхува да ви каже. От друга страна, ако е изплашено и се страхува от вашата реакция, то ще скрие. Добрите родители могат да обяснят на децата си, че е важно да полагат усилия в това да се справят добре в училище, да не изостават, да трупат ценни знания, и ако детето не се справя с някой предмет, определено ще потърсят решение, което да му помогне да повиши поне малко представянето си.

6 случая, в които можем да излъжем, без да ни е гузно

Уважавате личното му пространство

Може би няма родител, който да не го нарушава, съзнателно или не. Ето защо, ако във вашето семейство всеки уважава личното пространство на другия, значи се справяте добре като родител.

Не критикувате детето си

Има разлика между градивна критика и такава, която унижава, обижда, натъжава и възпитава ниско самочувствие. Много родители смятат, че е възпитателно като наричат децата си глупави, дебели и т. н. Ето защо е важно какви думи ползвате, когато се опитвате да мотивирате, да отправите критика.

Свързани статии

Можете да признаете, че сте сгрешили и да поискате извинение

Още нещо, което показва, че се справяте добре като родител е, че не сте забравили, че и възрастните грешат и не е срамно понякога да се извинят дори на собствените си деца. В децата възпитаваме това, че е редно да се извинят, когато са наранили някого, но е важно и как да го правят. Понякога живеем толкова динамично, че изпускаме емоциите си пред децата, а да поискаш извинение, те прави единствено силен човек и не е срамно да признаеш слабостите си.

5 утвърждения за повече щастие

Не налагате интересите си на децата си

Грешка, която много родители допускат. Разбира се, че е важно да ги направлявате, но ако вие сте много добър в математиката, а детето ви не, но играе чудесно тенис, може би е по-добре да се фокусира върху тениса, а не толкова върху науката. Възможно е детето ви да има различни от вашите интереси и таланти, затова е важно родителите да бъдат наблюдателни.

Коментирай