Семейство

Как да спестим пари, отглеждайки бебе

Скъпите играчки не могат да заменят времето и вниманието, които ще дадете на детето си

07.07.2022г. / 15 56ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от първите „спънки“, изпречващи се на пътя на младите родители, е въпросът: „Как ще се справяме финансово, ако имаме дете?“. Появата на новия наследник може да бъде колкото радостно, толкова и стресиращо събитие. В този момент е много по-важно да останете спокойни и разсъдливи, вместо да изкарате последните дни от бременността си в луда надпревара по магазините. Ето няколко съвета как можете да спестите пари, пазарувайки разумно.

Храненето

Що се отнася до изхранването на вашето бебе, безспорно кърменето освен най-полезно е и най-финансово изгодно. Храненето само с майчино мляко и без добавки е абсолютно безплатно. Парите, похарчени за помпа за кърма и пликчета за съхранение, са консуматив, който би натоварил незначително семейния ви бюджет. Пазарът предлага огромно разнообразие, в почти всякакъв ценови диапазон – можете да се снабдите с уред на цена от няколко десетки до няколкостотин лева. Електрическа или ръчна помпа – изборът отново е ваш.

Когато бебето ви порасне, бихте могли да приготвяте сами пюрета и каши. Бебешката храна се състои главно от плодове, зеленчуци и протеин. Ще ви е необходим само блендер или пасатор. На помощ могат да се отзоват и близки и роднини, които да ви снабдят с домашно отгледани продукти. Опитайте се да стерилизирате сезонните храни, за да се наслаждавате по-дълго на техните ползи.

Пелени

Пелените за многократна употреба са по-екологичен вариант, оставяйки минимален отпечатък върху природата. Освен това те са много по-щадящи за бебешката кожа, позволявайки ѝ да диша, тъй като са изработени от памук. Поради практичното им ушиване, ще можете да ги използвате от самото раждане до след първата годинка.

Мокри кърпи

През първите шест месеца от живота на вашето бебе ще имате нужда от доста от тях. Можете да намалите разходите си, като вместо това използвате навлажнени парчета памучен плат или тензух, или просто течаща вода, когато има наблизо чешма. След използване просто ги изплакнете с препарат и хладка вода, и ги оставете да изсъхнат – можете да ги изгладите за дезинфекция.

Дрехи

Попитайте ваши приятелки дали биха ви заели дрехи от техните пораснали деца – много майки с радост биха ви услужили. Пазаруването за вашия малък наследник може да бъде забавно, но и ненужно.

Свързани статии

Бебетата цапат много често дрешките си, като много от тях стават неизползваеми – ето защо няма нужда да купувате скъпи и модерни облекла. Голяма част от тях няма да могат да се използват отново. Избягвайте претрупаните с орнаменти дрехи, както и такива от изкуствени материи. Избирайте естествени материали, които са приятни на допир.

Не бързайте да се запасявате с всичко необходимо преди появата на бебето – в хода на отглеждането ще установите, че нямате нужда от половината неща, които сте взели. Купете само най-необходимото за първите няколко седмици, а след като установите определен ритъм, ще решите от какво точно имате нужда. По-изгодно ще е, ако вместо отделни дрешки, купувате тип гащеризон (ромпъри).

Играчки

През първите дни от живота си вашето бебе ще има нужда само от грижите и обичта ви. Покупките на безброй цветни дрънкалки могат да почакат. Винаги избирайте играчки, съобразени с възрастта и развитието на детето, и не забравяйте, че най-важна остава функционалността, а не дизайнът.

Списък с подаръци

Ако планирате да правите погача с много гости, можете да помислите за вариант, в който да изготвите списък с нещата, от които имате нужда, както и съответните магазини, от които те могат да бъдат закупени. Това ще спести време и усилия както на вас, така и на вашите орисници.

Раници, слингове, проходилки

Информирайте се добре в морето от разнообразни стоки – често пъти няколко по вид артикула изпълняват една и съща функция – например – можете да носите бебето в раница, слинг или кенгуру. На практика слингът е парче плат, с помощта на който ще носите бебето. Изберете подходяща материя и потърсете в интернет видео, което ще ви помогне да го направите сами – така ще спестите доста. Ако пък ви хареса, можете да си направите няколко.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ана ( преди 1 година )
Напротив,може да се спестява.Не казвам,че бебето трябва да се оставя гладно и болно!Моят кърмен син не съм го оставяла гладен,но въпреки това не ми е струвал нищо за храна в първите 6 месеца.После си му готвех аз,пак не е оставал гладен.И не,не съм го правила с идеята да спестявам,а защото така исках и ми харесваше да му готвя аз.Мокри кърпички ползвах рядко,защото неговата кожа не го понасяше,затова го миех с вода при смяна на памперс.Памперсите няма начин,ползвала съм.За да ползваш многократни пелени се изисква финансов ресурс за да си купиш сушилня,че посред зима не ми се мисли колко време ще чакам да съхнат пелените,при положение,че сменях на 3 часа..Дрехи също не съм купувала много,защото просто няма смисъл.Бебето толкова бързо расте,че бодито му умалява за няколко месеца..Няма смисъл да вкарваш пари в дрехи,които ще бъдат носени няколко пъти преди да му умалеят.И пак не казвам,че бебето е стояло голо,просто намаляваш бройката на дрехите.Та има начин,стига да искаш да искаш.Но повечето жени се оправдават,че нямат кърма,пък ръцете им пречат и затова предпочитат някой друг да сготви за детето им.Повечето жени са мързеливи кифли,гледащи само кефа си.На площадките ги гледам същите тези-цигарката,кафенцето,на детето връчили кубети или зрънчо и да яде там.Вилнее из площадката,драчи се с другите деца,ама на майката не и дреме.Кафенце и цигарка+лаф с някоя друга мързелана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Не може ( преди 1 година )
да се спестят пари от гледане на бебе. Няма как да го оставиш гладно, болно, необлечено, на студено. Това не е възрастен човек, че да спестява от закуски и парно. Неслучайно много хора могат да си позволят само един брой от това скъпо удоволствие в сегашната жалка действителност. А някои и толкова не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време