Семейство

Идеи как да обзаведем детската стая за новата учебна година

Да се подготвим за първия учебен ден с всичко необходимо

29.08.2022г. / 07 34ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Мебели Виденов".

Снимка: "Мебели Виденов".

Наближава заветната дата за деца и родители, а именно 15 септември. Едни я чакат с нетърпение, други с притеснение, но при всички положения този ден не оставя никого без емоции и вълнение. За родителите този ден е свързан обаче и с някои организационни дейности като например обзавеждане на детската стая с подходящите мебели за ученика вкъщи. И тъй като времето напредва, ще се опитаме да сме ви полезни с няколко препоръки за какво да следите при избора на мебели и аксесоари.

Според психолози и учители препоръчително е при подготовката и обзавеждането на стаята за новата учебна година да включим и детето в процеса. Това ще подготви съзнанието му, че след броени дни вече (отново) ще е ученик и ще има отговорности.

Как да го направите?

Говорете с него, показвайте му какво сте харесали, попитайте го за мнението му. Ако той/тя ви покаже модели, които не ви допадат, обяснете му спокойно защо не са подходящи и какви са важните критерии, с които трябва заедно да съобразявате обзавеждането на стаята.

Организирайте къта за учене с подходящите мебели

Постоянството е ключово за развитието на децата от най-ранна възраст. Това продължава да е от значение и когато станат ученици. Добре оборудваният кът за учене с подходящи мебели – стабилно бюро, удобен стол, стилна лампа за бюро създават необходимият уют за детето и го мотивират да учи с постоянство.

Когато създаваме и организираме пространството за учене и за писане на домашни работи, трябва да се подсигурим, че в близост няма разсейващи елементи като играчки и таблети например. Когато децата учат е важно да са концентрирани, тъй като те се разсейват изключително лесно и губят мотивация бързо. Ако успеете да им създадете удобен и стилен кът за учене, със сигурност ще се доближите до мисия „отличник“.

Кои са важните компоненти?

Бюро


Бюрото безспорно се нарежда на върха на класацията за обзавеждане на детската стая. То трябва да е достатъчно голямо, с поне няколко шкафчета, в които ученикът/ученичката да подрежда с желание своите учебни материали и пособия. По-големият брой шкафчета улеснява подреждането на учебниците и тетрадките, и дава възможност да сложите всички необходими пособия за детето – моливи, бои, флумастери, острилки, ножички и други. Когато те са на една ръка разстояние, удобни за изваждане и прибиране, ще спестите ценно време на ученика и ще намалите шансовете да се разсейва и скатава от учене.

В „Мебели Виденов“ ще ви предложат разнообразни идеи за бюро и подходящ стол към него, така че да зарадвате вашия ученик/ученичка у дома със съвсем нова и специална придобивка.

Стол


Столът е на второ място по значение в една ученическа стая. И това не е случайно – на този стол детето ще прекара не един и два часа през учебната година в писане, четене и самоподготовка. Ако столът не е удобен и с дизайн, който щади гърба на детето, рискувате вашият ученик/ученичка да започне да се прегърбва или да изкривява стойката си. А за един развиващ се млад човек всяка деформация на гърба и стойката може да има тежки и негативни последици върху здравето.

Подхождайте с изключително внимание при избора и покупката на стол за детската стая. Съобразете се с ръста и килограмите на детето и е препоръчително да сте заедно, когато купувате стола. Накарайте го да седне, да усети стола, да се настани удобно, да имитира писане и четене, за да прецените каква е стойката му. Едва тогава пристъпвайте към покупка.

Лампа за бюро


С приближаването на есента денят става все по-кратък и ще се стъмва все по-рано. Което означава, че поне няколко месеца през есенно-зимния период на учениците ще се наложи да учат и да пишат домашните си работи привечер, на изкуствена светлина. В такива случаи максимата е като тази на любимия ни Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече“. Колкото повече осветителни тела има в детската стая, толкова по-добре ще се отрази това на зрението на детето. Имайте предвид, че с всяка следваща учебна година материалът, който децата взимат в училище, става все по-обемен и сериозен. Това налага децата да работят допълнително вкъщи, след училище, да приготвят различни проекти и понякога това им отнема много време вечер.

За тези чести, почти всекидневни сесии е препоръчително да имат достатъчно светлина в стаята, като освен главната лампа, да имат и лампа за бюрото. Тя ще насочва светлината така, че да не се налага детето да се взира и да натоварва допълнително очите. Освен че е практична, лампата за бюро може да бъде и специалният акцент в стаята, който да се превърне в любим на детето.

Готови колекции с мебели


Ако нямате време и не искате да губите сили и енергия в това да подбирате отделни мебели от различни магазини, удобен и практичен вариант са готовите колекции и комплекти за детска стая. В „Мебели Виденов“ ще откриете много различни предложения за готови комплекти за обзавеждане на стаята на ученика. Така ще си спестите време и усилия от обикаляне и чудене какво да изберете.

Освен че този вариант е много удобен, ще ви спести и средства, тъй като „Мебели Виденов“ предлагат артикули за обзавеждане на детската стая с намаления до 40% в момента. Възползвайте се и изберете най-доброто за вашето дете.

Време е за ново легло и спално бельо


Децата растат като гъбки, е една от най-честите фрази, които използваме, когато се възхитим колко бързо е пораснал малчуганът ни. Наред с този бурен растеж и радостта, която предизвиква у нас, това поражда и някои нужди като ново, по-голямо легло и съответно ново спално бельо. Ако допреди година-две вашето слънчице е обичало анимационни герои и се е радвало на чаршафи с Макуин Светкавицата или Анна и Елза от „Замръзналото кралство“, то днес вече може да иска съвсем различно тематично спално бельо. Нормално е децата да растат и да променят своя вкус. Понякога може да ни се струва трудно да сме в синхрон с тях, защото всичко се случва бързо и динамично, но все пак е важно да се съобразим с техните интереси и да ги уважаваме.

Изберете място, на което стоят раниците

Както вече казахме по-нагоре, при децата най-важно е постоянството. Когато установите дадено правило е добре да се придържате към него. Такъв пример е мястото, на което детето ще оставя ученическата си раница. Важно е да има такова установено място – може да е на пода до бюрото или на закачалка на стената, на рафт в гардероба или където прецените, че ще е удобно и практично.

Пуф за четене


Стаята на ученика не е само за учене, нали? Там все така ще има кът за игра и забавления, а защо не и кът за четене? Един от най-практичните варианти, а и удобни, които децата обожават са пуфовете и барбароните. Тези меки столове, в които потъват с удоволствие и се наслаждават на вълнуваща книга или пък гледат любимо детско филмче, са задължителен елемент за всяка детска стая, стига да имате място, разбира се. А ако нямате, такъв пуф може да сложите в хола и отново ще е радост за детето.

Снимки: "Мебели Виденов".

Коментирай